Promotie cu moderatie

Postat la 17 noiembrie 2010 105 afişări

Cand banii din portofelul cumparatorilor se imputineaza pe zi ce trece, chiar si cheltuielile cu bunurile de larg consum sunt afectate. Invitatii celui mai recent BUSINESS Club au fost de parere ca strategiile pe care le-au adoptat dau roade, chiar daca acest domeniu a fost ultimul in care s-au resimtit efectele crizei. Mai mult, aceasta perioada are o serie de oportunitati care nu ar fi existat in perioada de crestere economica.

BUSINESS MAGAZIN: Si ulterior s-a mentinut ceva din aceasta crestere in curba de vanzari?

MARIUS MELESTEU: Depinde de abilitatea fiecarui producator. Unii au revenit in punctul din care au plecat, altii au reusit sa conserve avantajul. Promotia este construita pe un brand, care desfasoara in continuare activitati. Pentru ca daca reusesti sa patrunzi in bucataria unui om printr-o promotie, sunt sanse sa te placa si sa ramai acolo.

BEATRICE DANIS: Promotia poate sa creasca, intr-adevar, numarul de utilizatori, dar este important cati iti raman loiali dupa incheierea campaniei, cand reajustezi pretul.

MARIUS MELESTEU: Dar nu exista alternativa. Eu nu cred ca viata in FMCG in urmatorii ani se poate desfasura fara promotii, chiar daca economia va reveni pe crestere. Pentru ca promotia devine tot mai importanta din cauza concurentei intre retaileri.

BEATRICE DANIS: Eu nu cred ca volumul de promotii este mai mare decat acum sase-sapte ani. Doar ca acum, dublat de acest context economic, le exacerbam. Acum bugetul de comunicare a unei promotii se restrange mai cu seama la comunicarea la raft. Pe cand in trecut erau companii care bagau intr-o singura promotie o jumatate de milion de euro... A existat acea perioada dupa lansarea PRO TV cand totul era "faci si castigi". Erau poate alte tipuri de promotii - cu premii - in timp ce acum sunt mai axate pe pret.

ROBERT REDELEANU: Acest lucru s-a intam-plat pentru ca in ultimii ani presiunea comerciantilor a crescut semnificativ, iar bugetele care erau destinate campaniilor au fost redirectionate.

MARIUS MELESTEU: Sunt multe categorii care au fost afectate si de ocazii de consum care n-au mai existat. De exemplu, in constructii - mii de oameni care mananca si beau la serviciu. O ocazie de consum imensa care aproape ca a disparut.

MARIUS CALUIAN: Consumul, pe ansamblu, este in scadere.

BUSINESS MAGAZIN: Cat de asteptate sau neasteptate au fost evolutiile din acest an?

RAUL CIURTIN: Eu n-as putea sa spun ca rezultatele sunt altfel decat ne-am asteptat. Singura diferenta este ca acum suntem siguri ca starea aceasta din piata va continua sa existe in mod cert. Daca la inceputul anului spuneam ca daca trece anul acesta o sa fie mai bine, se pare ca vom continua. Ne referim la scaderi in valoare in mod cert pe categoria de lapte si in functie de bugete, de strategii, poti sa o balansezi. Problema este ca in cazul laptelui situatia economica nefavorabila este dublata de o crestere a pretului materiei prime. Or, cred ca apare o problema suplimentara fata de toti. Problema se pune pe profitabilitate - cum cresti ca sa ramai profitabil? Cine are la dispozitie bugete ca sa castige cote de piata poate profita acum. Cat costa ca sa castige procente din piata depinde de categorie. Cel putin noi nu putem functiona pe pierdere si trebuie sa crestem ramanand mereu pe plus. Si nu e o chestiune de moment. Nivelul de pret la materia prima a crescut anul acesta foarte brusc cu peste 20% si va ramane mare. Si trebuie sa joci in hora promotiilor care te prinde. Si in prezent este un mod de a vinde, nu de a creste neaparat.

MARIUS CALUIAN: Urmeaza o crestere masiva a pretului la lapte?

RAUL CIURTIN: Aici e o problema. Pentru ca te lupti pas cu pas, dar pierderea este greu de suportat.

MARIUS CALUIAN: Pentru ca cresterea pretului materiei prime nu s-a replicat la raft.

RAUL CIURTIN: Pentru ca e un pas sinucigas. In acest moment cand vanzarile scad nu se poate creste pretul. Sunt mari producatori care merg pe minus, pentru ca nu au crescut preturile la raft.

MARIUS CALUIAN: Am observat ca in ultima perioada se bate multa moneda pe diferenta de consum dintre Romania si alte tari, numai ca si in restul lumii consumul a scazut. Privind din punctul asta de vedere, sunt oportunitati. Dar nu cred ca va exista o explozie brusca si anul viitor sa fim la un nivel apropiat de 2008.

ALBERT DAVIDOGLU: Dar investitiile in cresterea categoriilor trebuie sa continue, pentru ca ar trebui sa ne gandim la dezvoltarea pietei. Sunt foarte multe categorii unde penetrarea este foarte scazuta. Aceasta situatie ne este foarte familiara pentru categorii in care activam, cum este cazul deodorantelor (50%) sau al gelurilor de dus (30%). Exista insa o intreaga serie de categorii care ar putea avea suficient spatiu de crestere

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CLUB BM,
promotie,
moderatie,
bani,
FMCG
/club-bm/promotie-cu-moderatie-7712118
7712118
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.