Club BM: Despre 2010, cu bune si rele

Postat la 31 decembrie 2010 121 afişări

Dupa doi ani de criza brutala si nenumarate asteptari de revenire infirmate, oamenii de afaceri au renuntat sa mai spere ca ajutorul va veni de la stat sau de la organismele internationale. Se lupta acum pe cont propriu pentru supravietuire si putini mai au puterea sa fie mai optimisti. Au aparut deja opinii care sustin ca 2013 pare cel mai plauzibil termen pentru reechilibrarea economiei.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Cum vedeti influenta statului in vederea diminuarii comertului nefiscalizat?

FILIP CRISTESCU, BILLA: Prin organele de control. Din pacate, ele sunt orientate tot spre retelele mari, impun conditii si se uita mai putin spre comerciantii nefiscalizati. Bine ar fi sa impuna aceleasi conditii si micilor magazine. Sunt categorii unde evaziunea fiscala este evidenta si o reducere de TVA, daca ar fi posibila, ar trebui directionata spre acele categorii. Una peste alta, este o problema care deocamdata ramane fara rezolvare.

CRISTIAN VLAŞIN, BMW: Pentru o institutie financiara sau de control ar putea fi destul de dificil sa gaseasca o solutie.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Si din cauza asta consumatorul roman plateste mai mult, cand si-ar putea cumpara un produs mai ieftin doar din diferenta de TVA.

CRISTIAN VLAŞIN, BMW: Fiecare marca isi ajusteaza politica de pret luand in considerare sistemul fiscal din piata. S-ar putea ca la mine pretul de lista sa fie 93% din pretul de lista pentru o masina vanduta in Germania, iar in final pe consumator sa-l coste la fel.

ŞTEFAN NICOLAE PRICOP, BMW FINANCIAL SERVICES: Intotdeauna, o masura de genul acesta limiteaza consumul si increderea in viitor. Pentru noi, ca brand premium, dar si pentru mine, fiindca ma ocup de finantarea acestui brand, viitorul sta in modul si momentul cand clientii vor redeveni increzatori in ceea ce urmeaza. Serviciile financiare au aici un rol major, fiind singura unealta prin care vor creste vanzarile.

DRAGOŞ DAMIAN, TERAPIA: Eu am alti consumatori. Romania a scazut salbatic, scade salbatic. Asa cum n-am stiut cum si de ce crestem, nici acum nu stim de ce si pana unde scadem. Primesc mii de CV-uri in care se scrie doar despre cresterile aduse de candidati, dar nimeni nu spune ca a dat afara sau ca a redus cheltuielile. Nu stiu sa franeze scaderea.

MIHAI DUDOIU, TZA: Eu lucrez zilnic cu bancile, iar mesajul este ca ar vrea sa crediteze, pentru ca nu mai exista problema lichiditatilor, dar nu exista proiecte credibile.

DRAGOŞ DAMIAN, TERAPIA: Revenind la industria farma, putem face o analiza SWOT, iar lucrurile bune sunt ca intram pe un ciclu de genericizare, producatorii aduc versiunile mai ieftine ale medicamentelor. In perioada 2011-2014 vor iesi de sub patent produse de 100 de miliarde de euro la nivel global si e normal ca industria generica sa creasca si sa devina o tinta de achizitii pentru domeniul inovatiei. Sunt mai pesimist insa din punctul de vedere al creditarii sistemului si al riscului major de insolventa in industrie.

MIHAI DUDOIU, TZA: E o problema de legislatie, dar mai ales o chestiune de mentalitate. S-a creat acest curent ca daca ajungem in insolventa, suntem automat protejati de orice din perspectiva creditorilor. Or, nu este chiar asa.

DRAGOŞ DAMIAN, TERAPIA: Un al doilea risc, nu neaparat in zona de pesimism, vizeaza finalul lui 2011, cand intram in aura electorala. Imi aduc aminte ca cele mai grave deficite de finantare sau probleme de acest gen au fost in domeniul farma in 2004 si 2008. Altfel, Romania nu e intr-un risc enorm de default, pentru ca nu depindem de noi, ci suntem un atasament al marilor economii. Totul va fi condus de inovatie, iar daca Romania poate sau nu sa atraga investitii depinde de acest lucru. Poate n-ar fi rau ca alaturi de mesaje de genul "Pentru sanatatea dumneavoastra consumati zilnic doi litri de apa" din pauzele publicitare sa apara si "Pentru relansarea economiei, consumati mai multe produse si servicii romanesti".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/club-bm/club-bm-despre-2010-cu-bune-si-rele-7826775
7826775
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.