Club BM: Despre 2010, cu bune si rele

Postat la 31 decembrie 2010 121 afişări

Dupa doi ani de criza brutala si nenumarate asteptari de revenire infirmate, oamenii de afaceri au renuntat sa mai spere ca ajutorul va veni de la stat sau de la organismele internationale. Se lupta acum pe cont propriu pentru supravietuire si putini mai au puterea sa fie mai optimisti. Au aparut deja opinii care sustin ca 2013 pare cel mai plauzibil termen pentru reechilibrarea economiei.

BUSINESS MAGAZIN: Aici intervine insa o problema. Nu exista o replica puternica si coerenta data de vreo organizatie care sa cuprinda cele mai mari nume din industria romaneasca. Ma uit la patronate si vad, cu tot respectul, figuri care nu au ce cauta acolo.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Mediul privat si-a spus punctul de vedere intr-un mod relativ coerent, chiar daca nu este organizat intr-o forma patronala.

CRISTIAN VLAŞIN, BMW: In industria auto exista APIA, care ia atitudine de cate ori statul se balbaie sau uita de noi. Dar bine ar fi sa existe si in industria farmaceutica, spre exemplu.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: Referitor la imobiliare, piata este aproape inexistenta, cel putin pe segmentul rezidential. In 2009, am incercat sa privim din alt unghi piata, mai ales ca 10-15% dintre tranzactiile rezidentiale se fac prin intermediul unui consultant, in timp ce in SUA e vorba despre aproape 80%. Avem de unde sa luam piata. Din pacate, avem o problema de reglementare si se intampla sa ne trezim ca la finalul activitatii nu suntem platiti. Noi angajam resurse uriase pentru deschiderea de sucursale si nu ne permitem sa nu ne luam banii. In 2008, am avut peste 1.000 de negocieri intrerupte, pe care le-am verificat ulterior ca sa constatam ca au fost finalizate. Anul a inceput insa bine, dar odata cu masurile de austeritate totul a devenit ingrozitor. Majoritatea clientilor se incadreaza la o rata de 300-400 de euro, dar vor credite care genereaza o rata de 1.000 de euro, pentru ca pretul este mare fata de ce-si permite romanul, dar mai mici fata de nivelul din alte piete. Blocurile noi au fost construite in ritmul Europei Centrale si de Est, cu preturi intre 1.000 si 1.200 de euro pe metru patrat, in functie de nivelul de finisare. Putini isi permit acest pret, care insa nu va mai scadea foarte mult, iar vanzatorii nu-si permit sa construiasca mai ieftin. Oricum, pentru blocurile deja ridicate cu un cost mare, de 700 de euro/mp, cineva va avea de pierdut, de regula constructorul sau finantatorul.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Dar anunturile pe care le mai gasim pe internet au preturi de 600-700 de euro pe metru patrat. Cum se explica?

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: Sunt si astfel de proiecte, dar nu cred ca ati vrea sa le vedeti. Oferte sunt destule - pe cel mai mare portal de anunturi exista 10.000 de locuinte din Capitala, MagazinulDeCase.ro are 7.000.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Chiriile cred ca au scazut in ultimul an, ceea ce ar putea insemna o reasezare a pietei de imobiliare.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: E vorba de numai 10%.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Dar 10% e enorm.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: Nu, pentru ca in 2009 scaderea a fost de 30-40% fata de 2008.

DAN OSTAHIE, ALTEX: Si daca scaderea continua?

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: Nu se poate ajunge ca un apartament cu doua camere sa coste 20.000 de euro. Totusi, oferta de apartamente nu acopera cererea. Au fost studii care spuneau ca daca se construiesc 35.000 de locuinte pe an in urmatorii zece ani, tot va mai fi loc.

BUSINESS MAGAZIN: Anul acesta a fost un an al insolventelor si al blocajelor financiare. Cum ati perceput situatia?

MIHAI DUDOIU, TZA: Cred ca acesta a fost doar inceputul.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: In imobiliare s-a simtit destul de rau. Consultantii mizeaza pe insolvente pentru a castiga bani. Proprietarii si bancile trateaza altfel si incearca doar sa piarda cat mai putin. La apartamente sau case, lucrurile stau foarte rau, dar pentru cladirile de birouri sau malluri lucrurile stau altfel. E un mall la Oradea care a intrat in insolventa, a fost si executat si intre timp s-a vandut. Mai e si City Mall din Capitala in aceeasi situatie, unde mai bine merge parcarea decat magazinul.

MIHAI DUDOIU, TZA: Toate industriile au avut de suferit si nu cred ca au fost favorizate anumite domenii.

CRISTIAN VLAŞIN, BMW: Noi, cei din auto, speram ca din imobiliare sa vina un semnal pozitiv.

VALENTIN ILIE, COLDWELL BANKER: Nu, va veni din farma, retail, electroretail, auto si apoi din imobiliare.

BUSINESS MAGAZIN: Invatam sa facem o trecere de la managerul din perioada care a crescut oricum la cel care trebuie sa se adapteze si sa faca fata scaderilor. Sunteti pesimisti sau optimisti fata de 2011 si unde credeti ca este rotita care ar trebui invartita ca sa ajungem la normal?

MIHAI DUDOIU, TZA: Suntem de un optimism moderat. Am reusit sa scapam de mentalitatea de criza, ne-am adaptat la piata de acum, facem cateva angajari si actionam cu prudenta. Speram sa-si revina si restul specializarilor, dincolo de cele contraciclice (insolventa, litigiile sau restructurarile), iar volumul de afaceri si piata in ansamblu sa creasca in 2011. Vrem sa ne dezvoltam mai repede decat nivelul cu care isi va reveni piata avocaturii, care a scazut si ea din 2008.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/club-bm/club-bm-despre-2010-cu-bune-si-rele-7826775
7826775
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.