Club BM: Cine mai economiseste?

Postat la 09 decembrie 2010 80 afişări

Presiunea cheltuielilor lunare in crestere si a veniturilor in scadere ii face pe multi romani sa-si ia adio de la ideea de economisire. Institutiile financiare se lupta sa atraga fiecare ban ramas in buzunarul oamenilor cu strategii de economisire si de investitii cat mai convingatoare. Competitia este insa foarte dura.

BUSINESS MAGAZIN: Mai avem timp pentru schimbarea mentalitatilor?

ROZAURA STANESCU: Daca puneti termen limita pana maine, nu mai e timp.

MARIUS POPESCU: Criza financiara a accelerat schimbarea culturala la romani. Oamenii au inceput sa-si dea seama ca e nevoie de economisire. Este o problema culturala, dar foarte mult conteaza ca oamenii sa constientizeze acest lucru si cred ca asta incepe sa se intample acum. Cuvantul "pensie" era de obicei asociat cu oamenii de o anumita etate, cand, de fapt, pensiile private sunt produse financiare destinate oamenilor tineri, pentru a-si putea pregati momentul retragerii din activitate.

DRAGOS NEACSU: Dincolo de o deductibilitate mai generoasa in ceea ce priveste pilonul III, pentru ca pensiile sa fie asimilate ca un produs pentru tineri, trebuie ca pentru pilonul II sa se intample niste mutatii importante, precum ideea de multifond - faptul ca avem acum acelasi fond unic administrat de compania de pensii, atat pentru viitori pensionari acum in varsta de 25 de ani, cat si pentru viitori pensionari acum in varsta de 45 de ani, nu este un lucru bun. Este important sa avem o familie de fonduri administrate de compania de pensii, astfel incat sa fie mult mai bine fructificate si apetitul pentru risc, dar si nevoile diferitelor grupe de varsta. Trebuie sa cream legal aceasta posibilitate, pentru ca si atractivitatea acestui vehicul financiar va fi alta. Trebuie sa avem un dialog real si continuu cu decidentii. Noi, cei din industria fondurilor, ne-am propus sa lansam o Carte Alba la nivel regional, sa ne ducem in fata tuturor autoritatilor locale de reglementare cu un cadru coerent la nivelul regiunii, in ceea ce priveste economisirea pe termen lung. Incercam sa punctam si ceea ce tine de fiscalitate, de distributie. Nu trebuie sa reinventam roata, ci doar sa fim eficienti.

BOGDAN SPUZA: Clientii reactioneaza pozitiv atunci cand au la dispozitie instrumente garantate, pentru ca sunt asociate cu ideea de incredere. Clientii au inceput sa cumpere din ce in ce mai mult produse pe termen lung, lucru care nu se intampla acum cinci ani de zile si este un lucru pozitiv, pe care statul ar putea sa-l foloseasca, pentru ca are nevoie de investitii pe termen lung, iar clientii sunt dispusi. Este adevarat ca facilitatile fiscale pot ajuta aceasta tendinta, dar este si rolul nostru, ca banci, sa facem tendinta sa se intample. Nu mai de mult de acum un an si jumatate, aveam curbe de randament inversate, lucru care in niciun caz nu poate ajuta un client sa se gandeasca in viitor, daca el are o dobanda mare in prezent. Acum, lucrurile s-au stabilizat. Chiar si forta pietei, data de competitie, poate ajuta in aceasta directie. Incep sa se vada aceste tendinte la toate produsele - vorbim despre inlocuirea produselor pe termen scurt cu cele pe termen lung.

THEODOR ALEXANDRESCU: Clientii sunt mai pragmatici acum. Noi observam ca vor sa inteleaga mai bine ceea ce cumpara si vor sa vada valoarea adaugata pe care

le-o aduci atunci cand stai fata in fata cu ei. Aceasta criza a ascutit anumite perceptii, ceea ce a dus la un pragmatism accentuat al clientului. Cred ca noi, ca industrie, in asigurari, am esuat in a convinge autoritatile sa ne dea acea deductibilitate fiscala de care si ei au nevoie pe termen lung, pentru ca intoarcem in economie acesti bani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/club-bm/club-bm-cine-mai-economiseste-7776175
7776175
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.