Chioscurile pentru platile electronice incep sa se inmulteasca

Postat la 12 aprilie 2010 191 afişări

La intrarea intr-o cladire de birouri se afla un automat de cafea. Alaturi e un alt tip de automat, unde se pot plati facturi sau reincarca o cartela telefonica. In competitia pentru cele cateva sute de milioane de euro, cat se cheltuie anual in Romania pentru credit pe telefon, incep acum sa intre si chioscurile pentru plati electronice.

"Principala sursa de incasari va fi totusi reincarcarea electronica a cartelelor preplatite, motiv pentru care dezvoltam o tehnologie prin care posesorii de telefoane mobile inteligente sa descarce un cod unic de bare, astfel incat sa nu mai introduca numarul de telefon la chiosc, ci doar sa scaneze codul", spune Radu Ciorbea, in conditiile in care, din intreaga piata de 2,8 de miliarde de euro a telefoniei mobile, cam 35% inseamna venituri din cartele preplatite. Pe acest segment, competitia este deja destul de stransa. Companii care permit plati electronice prin terminale de tip POS isi disputa deja de cativa ani o felie din piata de cartele preplatite, din care mai mult de jumatate inseamna reincarcari electronice, iar restul vanzare de cartele razuibile.

Compania irlandeza Payzone, implicata recent intr-o tranzactie prin care a vandut un pachet de 69% din actiuni fondului de investitii Duke Street din Marea Britanie, tranzactie evaluata la 104 de milioane de euro, are in Romania cea mai extinsa retea de puncte de plata electronica, insumand aproape 8.000 de terminale, din care mai mult de jumatate in zone rurale, unde furnizorii au acces mai restrans, conform Cristinei Constantin, directorul comercial al companiei. "In aproximativ 15% dintre aceste puncte este insa posibila si plata facturilor, serviciu care va fi disponibil pe 2.500 de terminale pana la finalul acestui an", precizeaza ea. Pe langa operatorii de telefonie, Payzone are contracte cu 16 furnizori de servicii.

Afacerile companiei s-au ridicat anul trecut la 46 de milioane de euro, in scadere fata de 68 de milioane de euro din 2008. Cifra include valoarea reincarcarilor electronice, profitul companiei fiind echivalent cu comisionul primit de la operatori pentru distributia acestor servicii. "O scadere era de asteptat. Diminuarea consumului i-a determinat pe consumatori sa-si reincarce mai rar si cu sume mai mici cartelele preplatite, iar asta s-a vazut in afacerile tuturor companiilor din lantul de vanzare", explica directorul comercial al Payzone, care estimeaza ca cifra de afaceri va creste in 2010 cu cel putin 10-15%, pe seama procesarii lunare a circa 200.000 de tranzactii de plata de facturi si a peste 800.000 de tranzactii de vanzare de servicii preplatite. Cu toate acestea, numarul terminalelor se va mentine relativ constant, cu o crestere nu mai mare de 1.000 de unitati, avand in vedere ca firma este in negocieri pentru introducerea serviciilor de plata intr-un lant de benzinarii. "La acestea se vor adauga si cateva sute de comercianti care folosesc platforma noastra software pe un computer, fara a avea nevoie si de terminalul propriu-zis", spune Constantin.

Sumele tranzactionate prin intermediul terminalelor (plati realizate cu bani lichizi intrucat plata prin card bancar nu este acceptata decat de acei comercianti din reteaua de puncte de plata care detin propriul POS) sunt insa mult mai mari. Dintre cele 20 de milioane de facturi emise lunar, in conditiile in care in Romania sunt peste 4 milioane de gospodarii, cu o medie de 5 facturi fiecare, o buna parte sunt platite prin asemenea sisteme electronice, asa incat sumele procesate in total de terminale sunt cam de doua ori mai mari decat cele cheltuite pentru reincarcarile cartelelor SIM.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
automat,
plati,
telefon,
cartela,
reincarcare,
chiosc
/business-hi-tech/it/chioscurile-pentru-platile-electronice-incep-sa-se-inmulteasca-5852511
5852511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.