Chioscurile pentru platile electronice incep sa se inmulteasca

Postat la 12 aprilie 2010 191 afişări

La intrarea intr-o cladire de birouri se afla un automat de cafea. Alaturi e un alt tip de automat, unde se pot plati facturi sau reincarca o cartela telefonica. In competitia pentru cele cateva sute de milioane de euro, cat se cheltuie anual in Romania pentru credit pe telefon, incep acum sa intre si chioscurile pentru plati electronice.

Compania al carei nume este inspirat de imaginea unui cod de bare a inceput activitatea in iulie 2009, dar deocamdata au fost instalate doar 10 chioscuri, intrucat a fost intai nevoie de negocierea contractelor cu operatorii de telefonie, cablu si internet, cu furnizorii de utilitati, dar si cu banci, asa incat sa fie acceptate si plata ratelor bancare sau a asigurarilor auto. Sunt in desfasurare si discutii cu companii de transport aerian, terminalele urmand sa poata emite inclusiv bilete de avion, spre exemplu, sau chiar bilete de tren, autobuz sau metrou.

Radu Ciorbea a calatorit o saptamana in China ca sa gaseasca un producator de terminale, o firma numita KMY, pentru care a devenit acum unic importator si distribuitor in Romania. Apoi a fost nevoie de o platforma software pentru chioscuri. "Proiectul a inceput la jumatatea anului trecut, iar prima versiune functionala a fost gata in decembrie", spune Mihai-Daniel Popa, business development manager in cadrul firmei de soft specializate in solutii software la cheie TechTeam Romania, responsabila de dezvoltarea platformei.

In total, investitia initiala a ZebraPay va ajunge la un milion de euro pana la jumatatea acestui an, realizata de Ciorbea, care detine majoritatea actiunilor din companie, impreuna cu alti doi parteneri, in mare parte in software, restul fiind cheltuiala cu chioscurile electronice si garantiile oferite furnizorilor de servicii. Chioscurile nu vor fi insa proprietatea companiei, care se ocupa doar de contracte si intretinere. "Practic, reteaua va fi formata din agenti, mici antreprenori, care cumpara terminalele de la noi si castiga o parte din comisionul aplicat la serviciile vandute prin intermediul acestora", sustine Ciorbea. Costul unui terminal ajunge la cateva mii de euro, cifra care scade pe masura ce se cumpara un numar mai mare de unitati, dar trebuie luate in calcul si costurile cu chiria pentru spatiu si o asigurare. Investitia ar trebui sa fie amortizata in cel mult un an, in functie de pozitionare.

Pana la finele lui 2010, reteaua ZebraPay ar putea ajunge la 1.000 de chioscuri electronice, urmand ca, in urmatorii 3-5 ani, cifra sa fie de zece ori mai mare. In total, anul acesta ar putea trece prin terminalele companiei in jur de 20 de milioane de euro, cu potential sa ajunga la 500 de milioane de euro in cinci ani, apreciaza directorul general al companiei. "Poate fi considerata cifra de afaceri, pentru ca, in afara de facturi, noi cumparam serviciile si biletele respective, pe care le revindem cu un profit." Mai mult de 70% din incasari vor proveni din plati cu bani lichizi, o suma destul de mare in conditiile in care in aparate incap doar 1.000 de bancnote de cel mult 50 de lei. Suma maxima ce poate fi incasata nu depaseste cu mult 10.000 de euro, insa, cel mai probabil, media zilnica de incasare va fi undeva in jurul a 200 de euro, conform estimarilor companiei. Evident, in cazul platilor cu bani lichizi, sumele introduse trebuie sa fie cat mai exacte, pentru ca aparatul poate da rest doar in limita a zece lei, sub forma unui cod de bare ce poate fi scanat ulterior si folosit pe acelasi tip de terminal pentru alte plati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
automat,
plati,
telefon,
cartela,
reincarcare,
chiosc
/business-hi-tech/it/chioscurile-pentru-platile-electronice-incep-sa-se-inmulteasca-5852511
5852511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.