Club BM: Codul Muncii - radiografia de patru luni

Autor: Ana Raduta Postat la 12 octombrie 2011 144 afişări

La patru luni de la modificarea Codului Muncii, specialiştii în resurse umane se declară doar pe jumătate mulţumiţi. Deşi multe dintre problemele pe care le aveau au dispărut, rămân tot atâtea subiecte încă nelămurite. Drept urmare, aşteaptă o nouă schimbare a legislaţiei.

BUSINESS MAGAZIN: S-a vorbit foarte mult despre criteriile de performanţă şi despre libertatea angajatorilor de a face disponibilizări. Vă aşteptaţi la un nou val de oameni care vor fi daţi afară?

DOINA POPESCU, NIELSEN: Nu neapărat. Eu am semnale că, totuşi, investitorii străini încă se orientează către România, care rămâne o ţară atractivă. Partenerii noştri din afară au intenţia să dezvolte anumite centre şi să angajeze în România.

MIHAI ORĂŞEANU, NOERR: Cred că oricare angajator ar face o mare greşeală în acest moment dacă ar demara proceduri de concediere colectivă. Pentru că în momentul în care s-au tăiat toate costurile în interiorul unei companii este bine să-ţi păstrezi forţa de muncă. Sarcina angajatorilor este însă acum uşurată şi de apariţia noii legi a dialogului social.

IRINA STĂNICĂ, NOERR: Noua lege a dialogului social spune că o persoană poate face parte, în acelaşi timp, numai dintr-o singură organizaţie sindicală, la acelaşi angajator. În vechea reglementare, se menţiona că era nevoie de cel puţin 15 persoane în aceeaşi ramură sau profesiune, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea la angajatori diferiţi. Cum interpretăm? Din punctul meu de vedere, dacă acea persoană are mai multe contracte individuale de muncă, poate să facă parte din sindicate diferite, la angajatori diferiţi. S-au schimbat lucruri şi în ceea ce priveşte reprezentativitatea.

RODICA RAPCEA, REAL: În cazul în care nu există reprezentativitate sau sindicatul nu este afiliat la o federaţie reprezentativă se negociază contractul colectiv de muncă numai de către reprezentanţii angajaţilor. Aceşti angajaţi trebuie să nu fie membri de sindicat? Pentru că văd că în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, dar este afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă, pe angajaţi îi reprezintă federaţia şi vin la negociere alături de reprezentanţii aleşi ai angajaţilor. Asta ar însemna că trebuie să fie diferiţi, deci reprezentanţii angajaţilor, în cazul în care sindicatul nu are reprezentativitate, nu pot fi membri de sindicat.

MIHAI ORĂŞEANU, NOERR: S-a eludat, practic, legea în ceea ce priveşte reprezentativitatea organelor de conducere din cadrul sindicatului. Practic, o persoană, ca membru de sindicat, nu ar putea fi ales într-o funcţie de reprezentant al salariaţilor.

IULIANA BADEA, LUGERA: Dacă avem un sindicat reprezentativ şi două-trei nereprezentative, cu cine negociem?

IRINA STĂNICĂ, NOERR: Dacă există un sindicat şi este afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul respectiv se face negocierea de către reprezentanţii federaţiei împreună cu reprezentanţii salariaţilor. Dacă avem un sindicat care nu este afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă, atunci se face negocierea exclusiv cu reprezentanţii salariaţilor.

BUSINESS MAGAZIN: În concluzie, noul Cod al muncii este mai bun sau puteam rămâne la fel de bine la vechea variantă pentru că nu avem beneficii sensibile?

CLAUDIA IONESCU, EPAYMENT: Este un început către ceva mai bun.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
codul muncii,
efecte,
resurse umane
/analize/resurse-umane/club-bm-codul-muncii-radiografia-de-patru-luni-8845802
8845802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.