Club BM: Codul Muncii - radiografia de patru luni

Autor: Ana Raduta Postat la 12 octombrie 2011 144 afişări

La patru luni de la modificarea Codului Muncii, specialiştii în resurse umane se declară doar pe jumătate mulţumiţi. Deşi multe dintre problemele pe care le aveau au dispărut, rămân tot atâtea subiecte încă nelămurite. Drept urmare, aşteaptă o nouă schimbare a legislaţiei.

DOINA POPESCU, NIELSEN: Dacă până acum era mai greu să convingi un manager că trebuie cu adevărat să fie foarte atent când face o fişă a postului, când stabileşte obiective, acum este foarte clar că va trebui să le facă foarte bine şi foarte riguros. Cred că şi angajaţii devin din ce în ce mai interesaţi.

RODICA RAPCEA, REAL: Iniţial, angajaţii au fost destul de speriaţi pentru că lucrurile au fost prezentate destul de negativ, însă, uşor-uşor, s-au liniştit pentru că lucrurile nu s-au schimbat fundamental şi în niciun caz în defavoarea lor.

MIHAI ORĂŞEANU, NOERR: Toate schimbările care s-au făcut sunt atât în favoarea angajatului, cât şi a angajatorului. Practic, abia acum începe să se echilibreze balanţa. Mergem pe drumul cel bun, dar mai avem nevoie de încă o modificare a legislaţiei.

BUSINESS MAGAZIN: Ce simţiţi că lipseşte?

MIHAI ORĂŞEANU, NOERR: Mai multă libertate pentru angajator în relaţiile de muncă cu salariatul. Controlul pe care ar trebui să-l exercite asupra salariatului este încă destul de restrâns. De asemenea, cred că acele criterii pe baza cărora putem da afară un angajat trebuie împrumutate mai degrabă din legislaţia americană decât din cea europeană.

CLAUDIA IONESCU, EPAYMENT: Puteţi să ne daţi nişte exemple legate de tipul de control despre care vorbiţi?

MIHAI ORĂŞEANU, NOERR: O libertate mai mare de a da afară un salariat - procedurile sunt greoaie.

IRINA GHIGA, PHILIP MORRIS: Vorbind de control, aţi avut vreodată o suspiciune în legătură cu problema medicală reală a unui angajat, deşi omul a adus certificatul medical? Cum aţi procedat?

MIHAI ORĂŞEANU, NOERR: Am avut astfel de situaţii şi am apelat la firme de detectivi particulari.

IULIANA BADEA, LUGERA: Pentru a reduce numărul de concedii medicale false, noi am organizat controale la domiciliu, după ce i-am înştiinţat în prealabil pe angajaţi. Am făcut asta pentru a-i speria şi efectele au fost destul de puternice.

IRINA GHIGA, PHILIP MORRIS: Vorbind de concediile medicale, acesta este un mare avantaj al noului Cod. Faptul că în această perioadă se suspendă cele 30 de zile.

GABRIELA IVAŞCU, HALCROW: Pe noi ne-au avantajat foarte mult schimbările care reglementează contractele de muncă pe perioadă determinată pentru că avem posibilitatea de a angaja oameni strict pe perioada derulării unui anumit proiect. Acest lucru este important pentru noi, fiind o companie care lucrează pe proiecte europene.

IRINA GHIGA, PHILIP MORRIS: Ajută foarte mult şi extinderea perioadei de probă, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, care are mai mult timp în care poate să dovedească faptul că are competenţele necesare pentru postul respectiv.

GABRIELA IVAŞCU, HALCROW: Ce trebuie să facem pentru a avea norme interne impecabile - să le introducem prin acte adiţionale, prin regulamente interne, să introducem şi obiectivele şi criteriile de performanţă?

IRINA STĂNICĂ, NOERR: Cel mai sigur este să le aveţi prin act adiţional şi în regulamentul intern. Există foarte multe interese aici şi lucrurile depind de fiecare companie în parte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
codul muncii,
efecte,
resurse umane
/analize/resurse-umane/club-bm-codul-muncii-radiografia-de-patru-luni-8845802
8845802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.