In plina criza, unii investesc milioane de euro in industria alimentara. Care e secretul lor?

Postat la 01 februarie 2010 312 afişări

Intr-o perioada in care falimentele, insolventele, scaderea vanzarilor si evitarea riscurilor tin capul de afis al presei economice, in industria alimentara exista companii ce deruleaza investitii de multe milioane de euro. Ce le determina sa mearga contra curentului?

"Cladirea este deja finalizata si asteptam sa vina utilajele", declara reprezentantul firmei Safir, estimand ca la inceputul lunii martie vor incepe probele de functionare, iar productia propriu-zisa va demara in aprilie. In 2010, unitatea ar urma sa realizeze o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro, in conditiile in care firma poate furniza fainurile ca materie prima pentru fabrici din Austria, Rusia sau China, cu care are deja semnate precontracte. "Asteapta mostre de la noi pentru a putea negocia termeni de contract", afirma Safir. Compania lui reuneste acum o ferma de pasari, un abator si trei magazine de mici dimensiuni, plasate in pietele din Vaslui, si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro, in crestere cu 5% fata de 2008. Profitul abia s-a mentinut insa la nivelul anului anterior, iar pentru 2010 previziunile sunt mai pesimiste. "Vanzarile din ianuarie si februarie sunt deja cu pierderi, pentru ca nu putem creste preturile in timp ce puterea de cumparare scade", spune Safir, care argumenteaza ca impactul cel mai mare asupra afacerii il are suspendarea subventiei agricole, care reprezenta 20% din pretul produselor.

In opinia lui Safir, oportunitatea momentului este obtinerea un avantaj competitiv fata de alte companii care vor sa faca acelasi lucru si asteapta vremuri mai sigure. In doi-trei ani, o companie ce reuseste sa puna acum la punct o investitie poate dobandi o cota de piata avantajoasa si o pozitie sigura in piata, daca isi fructifica eficient atuurile.

La capitolul investitii se inscrie, de asemenea, un proiect in valoare de 120 de milioane de lei (30 mil. euro) si o suprafata construita de 25.000 mp, spune Andreea Sut de la IBC Focus. Santierul este destinat unei fabrici de prelucrare a produselor lactate in judetul Brasov, beneficiarul fiind Olympus Dairy Industry. Afacerea tine de compania Tyras, o afacere de familie detinuta de fratii Dimitrios si Michail Sarantis, prezenta in industria locala a lactatelor de mai multi ani. Grecii sunt actionari majoritari ai companiilor Tyrom din localitatea Baraolt (Covasna) si Olympus Dairy Industry (Brasov). Proiectul dezvoltat la Brasov, in localitatea Halchiu, este cea de-a doua fabrica pe care o fac grecii in Romania, dupa cea de la Baraolt. In fabrica de la Halchiu ar urma sa lucreze aproximativ 350 de brasoveni, conform reprezentantilor companiei, unitatea fiind dezvoltata in cadrul unui parc industrial de 225 de hectare, ce ar urma sa fie cel mai mare din Transilvania. Alaturi de fabrica grecilor se afla si unitati de productie detinute de Reinert Romania (o fabrica de mezeluri), compania nemteasca Miele Tehnica si austriecii de la Log Center. Si Reinert, care a investit deja 17 mil. euro, anunta anterior ca doreste sa extinda capacitatea de productie, bugetul total cheltuit pentru dezvoltare urmand sa ajunga la 25 mil. euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industria alimentara,
FMCG,
investitii
/analize/industrie/in-plina-criza-unii-investesc-milioane-de-euro-in-industria-alimentara-care-e-secretul-lor-5462690
5462690
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.