Anul marilor lanturi de farmacii

Postat la 22 decembrie 2009 178 afişări

Desi perioada nu este deloc fasta pentru farmacii si nici pentru distribuitori, marile retele au vandut mai bine si mai mult in 2009 decat anul trecut. In conditiile in care multe farmacii independente au intrat de mult timp in faliment, se pare ca piata se curata singura, iar cei puternici vor iesi chiar sanatosi din criza.

Anca Vlad crede ca existenta diferentierilor intre produsele de baza si programele nationale din punctul de vedere al termenelor de plata de la buget este anacronica, iar desfiintarea acestor programe este foarte importanta. "Nu inteleg de ce o persoana cu probleme cardiace este mai putin importanta decat un bolnav de diabet. Nu trebuie sa se mai plateasca la 90 si 180 de zile, ci la 90 in toate cazurile, daca vrem sa fim europeni. Diferentierea nu are niciun sens. In Romania se moare in proportie de 60% de inima. Dar inima nu este un program national", comenteaza Vlad.

O alta masura care ar asigura functionarea corecta a sistemului este cresterea alocatiei bugetare pentru sanatate. "Nu cred ca un guvern constient va accepta sa mearga doar cu 3% din PIB, pentru ca nu se poate face sanatate cu 3%, oricat ai incerca sa dramuiesti, oricat te-ai stradui", sustine Anca Vlad, raportandu-se tot la politica statelor europene dezvoltate, unde alocarea anuala de la buget pentru sistemul de sanatate este de 6-9% din PIB. Pe de alta parte, ea crede ca evaluarea atenta a investitiilor si administrarea riguroasa a fondurilor din spitale sunt necesare inaintea unei eventuale cresteri a contributiei pentru sistemul de sanatate: "Nu as vrea sa mi se mareasca impozitele pana cand nu vad ca banii pe care ii dau sunt riguros cheltuiti."

Sfarsitul anului trecut a adus o presiune crescanda a bancilor asupra grupului. Anca Vlad isi aminteste ca Fildas a lucrat trei luni "numai pentru diverse raportari catre banci. Bancile erau debusolate, li se parea ca se prabuseste lumea, puneau intrebari permanent despre cash-flow, iar noi trebuia sa dam mereu asigurari ca avem cash-flow, intr-o lume fara cash. Este o situatie dura".

Si totusi, criza a adus si lucruri bune in piata farmaceutica - forta de munca si chirii mai ieftine. "Personalul si-a mai reajustat asteptarile, ceea ce e bine, pentru ca ajunsesem o tara scumpa din punctul de vedere al fortei de munca. Noi aveam foarte multi angajati tineri si neexperimentati si cred ca era normal un nivel mai realist al salariilor la nivelul angajatilor noi", spune Vlad, care a renegociat, in masura posibilitatilor, si chiria pentru spatiile al caror pret devenise prea mare. Pentru 2009, bugetul de investitii al Fildas a fost de 2 milioane de euro, iar compania asteapta o cifra de afaceri consolidata de 180 de milioane de euro si un profit operational de 10 milioane de euro.

Desi este un moment dificil, iar "situatia este neplacuta atunci cand mergi mereu sa rogi si sa explici", Anca Vlad marturiseste ca nu a avut si nici nu are de gand sa se retraga din afacerea pe care a pornit-o in 1990: "Bucuria de a crea este prea mare. Nu-mi pot da seama ce o sa simt peste zece sau douazeci de ani".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
Centrofarm,
Sensiblu,
Help Net,
Farmexim,
Fildas
/analize/comert/anul-marilor-lanturi-de-farmacii-5190074
5190074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.