Anul marilor lanturi de farmacii

Postat la 22 decembrie 2009 178 afişări

Desi perioada nu este deloc fasta pentru farmacii si nici pentru distribuitori, marile retele au vandut mai bine si mai mult in 2009 decat anul trecut. In conditiile in care multe farmacii independente au intrat de mult timp in faliment, se pare ca piata se curata singura, iar cei puternici vor iesi chiar sanatosi din criza.

Centrofarm incheie 2009 cu un total de 60 de unitati, sase farmacii fiind deschise anul acesta, si 23 anul trecut, iar jumatate dintre unitati functioneaza in complexuri comerciale sau malluri. Pentru primele noua luni, Centrofarm are o cifra de afaceri de 24 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada din 2008, insa si-a dublat pierderile la 2,5 milioane de euro. "Anul trecut ne-am dublat reteaua. Avem multe farmacii care sunt in crestere, neajunse la maturitate. Am crescut foarte mult, insa nu la fel de mult cat ne gandeam la inceputul anului", spune Catana.

Pentru 2010, in masura in care se vor deschide alte centre comerciale, Centrofarm va deschide noi farmacii, insa extinderea trebuie facuta cu atentie, intrucat "specificul acestei piete este ca se schimba foarte multe reguli in timpul jocului". Directorul retelei sustine ca nu vor fi inchise farmacii in cadrul Centrofarm, pentru ca, facand parte dintr-un grup de firme, nu sunt sanse sa apara probleme de lichiditati. "Faptul ca eliberam mai putin medicamente pe baza de reteta fata de media pietei si avem o vanzare mai mare de produse non-medicale reprezinta un avantaj", precizeaza Dorin Catana.

"Cel mai important e ca nu am facut concedieri si nu am redus salariile angajatilor, mai ales ca vorbim de personal specializat, cu facultate, de profesionalismul caruia depinde starea de sanatate a pacientilor", declara Isabelle Iacob, directorul general al retelei Help Net. Negocierile de chirii si "chirurgia costurilor operationale" au facut posibila adaptarea la conditiile de criza: "Am ales varianta de business cu un numar de farmacii sustenabile din punct de vedere financiar si nu doar bifarea unui numar de deschideri pe an". In situatia farmaciilor cu probleme, compania a recurs din timp la relocari, iar prudenta e cuvantul de baza in privinta eventualei extinderi a retelei de 105 farmacii. "Planul de dezvoltare pentru urmatorii trei ani a fost modificat in principal datorita faptului ca retailul farma este puternic reglementat de stat, iar coerenta legislativa are un grad mare de volatilitate", mai spune Iacob. Cifra de afaceri a Help Net in primele noua luni a fost cu circa 25% mai mare fata de aceeasi perioada din 2008, cu o rata de profit "peste asteptari".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
Centrofarm,
Sensiblu,
Help Net,
Farmexim,
Fildas
/analize/comert/anul-marilor-lanturi-de-farmacii-5190074
5190074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.