Anul marilor lanturi de farmacii

Postat la 22 decembrie 2009 178 afişări

Desi perioada nu este deloc fasta pentru farmacii si nici pentru distribuitori, marile retele au vandut mai bine si mai mult in 2009 decat anul trecut. In conditiile in care multe farmacii independente au intrat de mult timp in faliment, se pare ca piata se curata singura, iar cei puternici vor iesi chiar sanatosi din criza.

Vanzari mai mari ca anul trecut raporteaza si reteaua de farmacii Catena, care detine 200 de unitati la nivel national si a inregistrat o crestere a vanzarilor in lei de 61% (38% in euro), fata de primele noua luni din 2008, ajungand la 275 de milioane de lei (65 milioane de euro).

Anca Vlad, proprietarul distribuitorului de medicamente Fildas si al retelei Catena, este in aceeasi situatie ca si Ovidiu Buluc, avand acces la cunoasterea pietei atat din punctul de vedere al distribuitorului, cat si din cel al retailerului de produse farmaceutice. "Stiu foarte multi patroni de farmacii independente care vor trece peste criza si farmacii care par bine administrate si nu vor trece", spune ea, referindu-se la faptul ca multe dintre farmaciile mici au ca atu calitatile manageriale si seriozitatea patronului, care in unele cazuri "renunta si la propriile lor venituri" ca sa redreseze afacerea.

Un risc suplimentar l-a adus insa mult discutata masura luata de Guvern in octombrie, de a prelungi de la 60 la 90 de zile termenele de plata pentru medicamentele compensate si de la 90 la 180 de zile pentru produsele din programele nationale. Anca Vlad compara situatia cu cea din tarile europene dezvoltate, unde pe timp de criza plata datoriilor statului catre companiile private este prioritara, in timp ce in Romania s-a intamplat exact invers, afectand tot lantul din industrie - farmacii, distribuitori si furnizori - si implicit pacientii. Cum majoritatea farmaciilor, mai ales cele de la tara, isi asigura veniturile in proportie de 60-80% din medicamente compensate si gratuite, e lesne de inteles de ce multe unitati n-au rezistat pe piata - potrivit datelor Cegedim, in trimestrul al treilea au disparut 42 de farmacii, iar pentru ultimul trimestru al anului, numarul celor care s-ar putea inchide ar putea fi de 3-5 ori mai mare.

Pentru distribuitori, cel mai mult conteaza acum experienta si vechimea in piata ale farmaciilor cu care lucreaza, respectiv capacitatea lor de a rezista fara cash pe o perioada mai lunga. Cat despre termenele de plata, Anca Vlad spera ca e doar o masura temporara, ce va fi abandonata in 2010. "Eu sunt un optimist incurabil", marturiseste femeia de afaceri, care considera ca un dialog imbunatatit cu autoritatile poate constitui cheia pentru ameliorarea problemelor din sistemul sanitar si industria farmaceutica. "Fara dialog cu guvernantii nu poate sa existe solutie a problemei sanatatii si a farmaciilor din Romania. Sper sa se intample minunea asta", sustine Vlad, care gaseste nu criza, ci Executivul drept principalul responsabil pentru momentul greu traversat de piata farma: "Guvernul a facut-o, guvernul trebuie s-o rezolve. Orice guvern are ca obligatii primordiale obligatiile sociale. Functia principala a unui guvern este sociala. Economia poate sa mearga si de la sine, dar categoriile defavorizate nu se descurca singure".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
Centrofarm,
Sensiblu,
Help Net,
Farmexim,
Fildas
/analize/comert/anul-marilor-lanturi-de-farmacii-5190074
5190074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.