Tehnologia sănătăţii: care sunt inovaţiile care transformă munca medicilor şi sănătatea celor de acasă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 24 aprilie 2017 3874 afişări

Ne aflăm de ani buni în mijlocul unei revoluţii tehnologice, dar acest lucru este mai vizibil în industrii precum telecom sau auto. Tehnologia nu a ocolit însă pe nimeni, iar unul dintre marii beneficiari este sistemul medical. De la exoschelete la dispozitive pentru purificarea aerului, sute de dispozitive ajung anual pe piaţă cu scopul de a face mai uşoară viaţa medicilor şi a oamenilor de rând.

Tehnologia sănătăţii: care sunt inovaţiile care transformă munca medicilor şi sănătatea celor de acasă

Domeniul sănătăţii se schimbă într-un ritm accelerat, iar inovaţiile în tehnologie medicală sunt motorul acestei transformări. Putem vorbi însă despre cele mai importante trenduri pe care le întâlnim la nivel global şi care dictează strategia de creştere a Philips, explică reprezentanţii companiei. „În primul rând, vedem o nevoie tot mai mare de personalizare a îngrijirii. Oamenii sunt din ce în ce mai implicaţi în îngrijirea propriei sănătăţi, iar industria are ocazia de a-i susţine în acest proces de conştientizare prin tehnologii inovatoare, de la aparatură pentru monitorizarea problemelor cardiace până la instrumente pentru o mai bună igienă orală, aplicaţii de smartphone, wearables şi multe altele. Personalizarea îngrijirii sănătăţii, atât din perspectiva consumatorului, cât şi a profesioniştilor în domeniul medical, încurajează tratamentele individualizate care conduc la mai multă precizie.”

Tehnologia joacă un rol foarte important, iar impactul ei este vizibil la fiecare pas din ciclul de îngrijire a sănătăţii, de la instrumente de prevenţie mai eficiente la soluţii de diagnosticare rapidă şi precisă sau opţiuni diverse pentru îngrijire la domiciliu. „Deoarece consumatorii îşi asumă un rol tot mai activ în gestionarea propriei sănătăţi, credem că există o convergenţă între serviciile de sănătate profesionale şi sănătatea consumatorilor. Această convergenţă oferă o oportunitate enormă, în care tehnologia poate juca un rol important în furnizarea unor procese de îngrijire facilitate de date şi care sprijină, în acelaşi timp, tranziţia de la îngrijirea medicală şi serviciile reactive în situaţii acute la o îngrijire mai proactivă, în ambulatoriu şi la domiciliu. În acest sistem convergent, cel mai important rol în ecosistemul îngrijirii sănătăţii îl va avea în continuare medicul. De aceea, este vital ca investiţiile în soluţii inovatoare să fie însoţite de iniţiative de pregătire a personalului medical, un tip de sprijin pe care Philips îl oferă pentru toate soluţiile pe care le aduce pe piaţă”, mai spun reprezentanţii companiei.

Inovaţia influenţează nu doar tehnologia, ci şi procesele de îngrijire. Acestea se transformă prin utilizarea la scară largă a conectivităţii, a instrumentelor de analiză şi management de date, precum şi a instrumentelor de monitorizare continuă. Aceste inovaţii permit optimizarea etapelor principale din procesul de îngrijire, ceea ce duce la reducerea costurilor, la mai mare precizie şi rezultate mai bune, inclusiv prin educarea pacientului pentru menţinerea sănătăţii după ce părăseşte spitalul, cred reprezentanţii Philips. Nu în ultimul rând, îngrijirea incluzivă este o preocupare în creştere, iar inovaţiile în tehnologie contribuie la extinderea accesului la servicii medicale de înaltă calitate pentru cât mai mulţi pacienţi, atunci când este nevoie şi oriunde este nevoie.

„Ne propunem să le oferim consumatorilor şi partenerilor din domeniul medical inovaţii relevante şi soluţii integrate pentru întregul Health Continuum. Mai mult decât atât, ne dorim să fim un catalizator al schimbării în tranziţia către soluţii personalizate pentru pacienţi şi suntem deschişi la colaborare cu toate părţile implicate activ”, aminteşte Alexandru Popescu, CEO al Philips SEE. „Pentru a sprijini accesul în ţara noastră la cele mai noi tehnologii dezvoltate la nivel global, anul 2017, precum şi cei care vor urma, vor fi plini de lansări. Ne vom extinde portofoliul de soluţii pentru diagnosticare şi tratament, cum ar fi pentru terapii ghidate imagistic, dar şi portofoliul de produse pentru consumatori dedicate prevenţiei şi unui stil de viaţă sănătos, unele dintre acestea oferind servicii în cloud cu ajutorul platformei digitale Philips HealthSuite.”

Nu în ultimul rând, el vede un potenţial extraordinar în segmentul de dezvoltare a tehnologiei medicale în România. „De aceea, vom continua să susţinem prima iniţiativă educaţională în domeniul bioingineriei medicale din ţara noastră, dezvoltată împreună cu Universitatea Politehnica Bucureşti, sprijinindu-i pe organizatori în efortul de a transforma România într-unul din cele mai importante huburi de tehnologie medicală din Europa.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.