Tehnologia sănătăţii: care sunt inovaţiile care transformă munca medicilor şi sănătatea celor de acasă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 24 aprilie 2017 3874 afişări

Ne aflăm de ani buni în mijlocul unei revoluţii tehnologice, dar acest lucru este mai vizibil în industrii precum telecom sau auto. Tehnologia nu a ocolit însă pe nimeni, iar unul dintre marii beneficiari este sistemul medical. De la exoschelete la dispozitive pentru purificarea aerului, sute de dispozitive ajung anual pe piaţă cu scopul de a face mai uşoară viaţa medicilor şi a oamenilor de rând.

Tehnologia sănătăţii: care sunt inovaţiile care transformă munca medicilor şi sănătatea celor de acasă

Există mai mulţi actori implicaţi activ în domeniul sănătăţii: pacienţi, medici, companii, instituţii medicale, autorităţi publice şi societatea civilă, spune CEO-ul Philips. „Fiecare dintre aceştia este important şi ne propunem să fim un partener pentru consultare şi colaborare, astfel încât să dezvoltăm împreună soluţii care să adreseze nevoile lor şi care să contribuie la conturarea unui sistem de sănătate integrat. Avem nenumărate exemple de colaborări de succes cu instituţii medicale din întreaga lume. Aceste parteneriate pot adresa diverse proiecte, de la procesul de dezvoltare şi perfecţionare a prototipului unui produs la oferirea de tehnologii de ultimă generaţie şi până la soluţii complexe. Acestea din urmă au ca scop transformarea sau realizarea în totalitate a unor centre pentru acces la servicii medicale de înaltă calitate şi eficiente, atât din perspectiva pacientului, cât şi a medicului şi a managementului instituţiilor respective.”

Un exemplu pozitiv în ceea ce priveşte managementul unei instituţii este dat de spitalul Marie Curie. Secţia de neonatologie, în special cea de terapie intensivă pentru nou-născuţi, reprezintă una dintre cel mai bine dotate secţii de profil din România.

Când vine vorba de tehnologie, influenţa acesteia se manifestă în primul rând asupra personalului medical, care îşi înţelege nevoile şi limitele, explică doctorul Cătălin Cîrstoveanu, medic primar, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie din Bucureşti. „Suntem limitaţi din anumite puncte de vedere, iar multe dintre aceste limite am încercat să le eliminăm cu ajutorul tehnologiei. Unele lucruri se pot rezolva, altele nu; nu poţi să înlocuieşti capul unui doctor cu tehnologia, asta este foarte clar. Dar poţi să aduci avantajul tehnologiei, care este extraordinar.”

În mod normal, la secţia de la Marie Curie se află în jur de 10 pacienţi critici; fiecare are camera lui, iar acesta este un lucru foarte important pentru a înţelege ce se întâmplă aici, explică doctorul Cîrstoveanu. „Când fiecare pacient este într-o cameră, deja am ales o îngrijire foarte personalizată. Iar atunci când îngrijirea este personalizată, este extrem de important să ai o privire de ansamblu asupra celor ce se întâmplă. Am adus un sistem de supraveghere prin care putem urmări tot ce se întâmplă, pentru că nu poţi să fii simultan în multe locuri. Impactul acestui sistem în munca noastră este masiv.”

Spre exemplu, arată el, se întâmplă uneori să existe incidente, iar o persoană care îşi face treaba spune: Nu, dar lucrul acesta a fost în felul ăsta; „s-a întâmplat de multe ori să fie cuvântul cuiva faţă de cuvântul altcuiva, şi atunci cum puteam aprecia care e corect? Acum, tot ce se întâmplă aici se înregistrează, prin urmare putem merge la sursă şi putem analiza tot ce s-a întâmplat. Astfel, sistemul ne-a ajutat să schimbăm radical anumite protocoale de aici, doar mergând şi urmărind înregistrările.”

Medicii câştigă şi încrederea părinţilor, pentru că ei văd tot ceea ce se întâmplă cu copilul. „Sunt unii părinţi care nu pot sta aici; pentru ei există un link pe care îl pot accesa, iar între orele 14.00 şi 15.00 pot urmări copiii. Un alt lucru important: dacă eu remarc ceva în neregulă şi văd că sunt părinţi sau asistente în cameră, instantaneu accesez partea de teleconferinţă şi pot discuta cu cei prezenţi.” Sistemul permite şi accesarea unui ecograf de pe telefon, în timpul unei teleconferinţe, arată doctorul Cîrstoveanu.

În concluzie, partea de comunicare este extrem de importantă în buna desfăşurare a activităţilor de zi cu zi. „Toate aceste lucruri trebuie însă integrate într-un miez, iar acum am reuşit acest lucru alături de Philips. Mai exact, aceste sisteme tehnologice le vom integra în sistemul Philips. Mă interesează ca toate lucrurile să fie într‑un sistem, pentru că aveam foarte multe informaţii agăţate şi nu ştiam unde să le punem. Este un sistem demo pentru România, folosit prima dată în Statele Unite. Fişa pacientului este un sistem informatic complex care vine ca o căpuşă imensă peste sistemele informatice locale, de unde se extrag datele primare; există apoi o urmărire complexă a pacientului, luându-se date de la aparate în timp real. Eu văd şi toate alarmele în timp real şi pot chiar să filtrez aceste alarme, în funcţie de ce se întâmplă”, spune el. Mai exact, sistemul celor de la Philips oferă integrarea şi continuitatea datelor pacientului pentru decizii în timp real, printr-o combinaţie de hardware, Philips Intelliview, şi software, - Philips Intellispace Critical Care and Anesthesia (ICCA).

Un alt exemplu reprezentativ pentru secţia de neonatologie de la Marie Curie este un aparat care dozează perfuziile, înlesnind practic activitatea medicilor şi ajutând la reducerea timpului dedicat acestei activităţi. „Am ajuns să scriem informatic administrarea de perfuzii. Avem un software foarte avansat legat la o maşinărie care reumple toate substanţele, iar cineva foarte curat, steril, face clic! şi perfuzia e gata în 30 de secunde. Asta înseamnă informaţie, asta înseamnă tehnologie.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.