Tehnologia sănătăţii: care sunt inovaţiile care transformă munca medicilor şi sănătatea celor de acasă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 24 aprilie 2017 3874 afişări

Ne aflăm de ani buni în mijlocul unei revoluţii tehnologice, dar acest lucru este mai vizibil în industrii precum telecom sau auto. Tehnologia nu a ocolit însă pe nimeni, iar unul dintre marii beneficiari este sistemul medical. De la exoschelete la dispozitive pentru purificarea aerului, sute de dispozitive ajung anual pe piaţă cu scopul de a face mai uşoară viaţa medicilor şi a oamenilor de rând.

Tehnologia sănătăţii: care sunt inovaţiile care transformă munca medicilor şi sănătatea celor de acasă

În prima linie a inovaţiei

Vorbind despre inovaţiile Philips din ultimii ani, Alexandru Popescu spune că organizaţia pe care o conduce oferă soluţii integrate pentru toate etapele sănătăţii din viaţa unei persoane, de la un stil de viaţă sănătos la prevenţie, diagnosticare, tratament şi îngrijire la domiciliu. „Pe toate acestea noi le‑am înglobat în conceptul de Health Continuum, îngrijire continuă. Şi dacă ar trebui să folosesc un singur cuvânt pentru a descrie această viziune, acela ar fi integrare, pentru că, împreună, inovaţiile noastre pot avea un impact semnificativ pentru întreaga societate”, explică el. „Susţinem, astfel, tranziţia de la un sistem de sănătate fragmentat şi reactiv la un sistem de sănătate integrat şi proactiv. În cadrul acestui proces, ne propunem  să oferim soluţii personalizate, care asigură precizie şi eficienţă şi, tocmai de aceea, la nivel global investim până la 10% din vânzări în proiecte de cercetare – dezvoltare. Doar în ultimii trei ani am lansat mai multe inovaţii care, cu siguranţă, influenţează puternic practicile medicale şi voi menţiona doar câteva.”

El se referă la Lumify, ecograful portabil care, prin intermediul unui abonament la aplicaţii pentru dispozitive mobile şi al unor traductoare speciale, asigură imagini de înaltă calitate pentru un diagnostic rapid, ori de câte ori este nevoie şi oriunde este nevoie. Toate imaginile captate sunt stocate în cloud, fiind disponibile profesioniştilor oricând. „Acesta are toate şansele să devină noul stetoscop”, remarcă Alexandru Popescu.

Tot un sistem pentru diagnosticare, Philips iQon Spectral CT, este primul computer tomograf din lume construit pentru imagistică spectrală. Având o tehnologie specială, acesta oferă, comparativ cu un CT convenţional, posibilitatea de a obţine într-o singură scanare cu o doză redusă de radiaţii o acurateţe ridicată a informaţiilor cu privire la structurile de ţesuturi ale pacientului. „Nu în ultimul rând, aş menţiona o altă soluţie inovatoare. Philips IntelliSite Pathology Solution este în prezent prima şi singura soluţie digitală de patologie care susţine optimizarea fluxului de lucru pentru a creşte siguranţa diagnosticării histopatologice în cazul cancerului.”

Produsele şi soluţiile Philips subsumate diviziei pentru consumatori, denumită Personal Health, includ categoriile Health & Wellness, cu produse pentru igienă orală şi îngrijirea mamei şi bebeluşului, Personal Care, cu produse pentru îngrijire şi înfrumuseţare, Kitchen Appliances, cu produse de uz casnic, precum şi Sleep & Respiratory Care, cu produse pentru diagnosticarea şi managementul acasă al afecţiunilor respiratorii şi al celor ce ţin de calitatea somnului.

Pentru un start sănătos în viaţă al bebeluşilor, compania a lansat plaforma digitală Philips Avent uGrow, prima aplicaţie medicală ce oferă consiliere personalizată părinţilor în primele 1000 de zile ale bebeluşului, din timpul sarcinii şi până la doi ani de viaţă. Gratuită şi disponibilă din doua parte a anului atât pe IOS, cât şi Android, uGrow pune bazele unui nou tip de serviciu care le permite părinţilor să aibă o imagine completă şi reală asupra dezvoltării celui mic, totodată ajutându-i cu sfaturi şi articole utile, personalizate de la caz la caz.

O altă soluţie ce va fi accesibilă în curând este platforma digitală pentru îmbunătăţirea îngrijirii orale. Mai exact, este vorba de noua periuţă Philips Sonicare FlexCare Platinum Connected, ce va fi completată de sistemul de îngrijire a respiraţiei Philips Sonicare Breathcare. Datorită senzorilor inteligenţi pentru îmbunătăţirea tehnicii de periere şi pentru analiza respiraţiei ce captează datele în platforma digitală, consumatorii primesc îndrumare şi sfaturi personalizate şi au posibilitatea să trimită datele respective către medicul lor stomatolog.

„Periuţele electrice sunt oricum mai eficiente decât cele manuale, asta s-a demonstrat ştiinţific”, subliniază doctorul Alina Popescu, medic stomatolog în departamentul stomatologie pediatrică din cadrul Dent Estet. “Prin faptul că se învârt sau pentru că sunt sonice şi transmit şi nişte vibraţii, cum e cazul Sonicare, îndepărteză mai bine placa bacteriană. În primul rând pentru că au mai multe mişcări, e foarte greu doar prin câteva mişcări manuale să dai la o parte o acumulare de substrat.” Prin mişcarea repetitivă pe care o au, ele sunt mai eficiente într-un timp mai scurt, explică ea. Cea mai nouă invenţie este însă scannerul digital, folosit pentru amprentare: dinţii se scanează, imaginea se trimite la laborator, iar acolo modelul este printat prin tehnologie 3D. „Ultima tehnologie este stomatologia digitală: imprimante 3D, scannerul digital - care se foloseşte pentru implanturi, ortodonţie - şi altele”, mai spune doctorul stomatolog.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.