13 ani de Business Magazin: Povestea celor doua prietene care conduc afaceri de peste 4 mld. euro

Postat la 05 octombrie 2017 3110 afişări

Pe 5 octombrie Business Magazin sărbătoreşte "ziua de naştere" a revistei. Au trecut de atunci ani în care am descoperit staruri ale lumii de business, în care am spus mii de poveşti, am prezentat tendinţe şi fenomene. De aceea, în următoarea perioadă ne propunem să vă prezentăm poveşti de business din anii trecuţi cu totul speciale

Furnica mai considera insa ca cei mai buni executivi din Romania nu sunt neaparat cei care conduc companiile cu cele mai mari cifre de afaceri, ci cei care conduc cele mai dificile afaceri: "Sigur insa ca managerii primelor zece companii din Romania sunt niste oameni foarte importanti pentru economie - fiecare are crucea lui de dus." Pe de alta parte, prezenta in Romania a managerilor expati sau romani care au lucrat in strainatate poate realiza un transfer de know-how care va pregati urmatoarele generatii de manageri romani, considera Liliana Solomon. "Nu este corect sa spunem ca cei care au ramas in Romania sunt mai slabi decat cei care au plecat. Este adevarat ca cei care ies din tara reusesc sa arda niste etape, asimileaza mai repede niste concepte, dar se poate si in Romania, chiar daca aici este un capitalism primitiv si empiric, tinerii care au invatat si si-au dorit performanta au putut-o face foarte bine si aici", crede si Mariana Gheorghe. Managerul OMV Petrom crede ca rolul celor care s-au intors este ca acest lucru sa se intample cat mai repede, iar cand board-urile de executivi vor fi formate din romani pregatiti in Romania, va insemna ca transferul de know-how s-a realizat.

Deocamdata, in board-urile Vodafone Romania sau OMV Petrom expatii domina. Liliana Solomon spune ca, atunci cand apare un job in board, aplica la el oameni din toata reteaua Vodafone, Romania facand astfel parte dintr-o piata a muncii deschisa si mai ales foarte competitiva: "Globalizarea s-a intamplat, iar daca ne uitam la cat de repede se misca banii, care nu mai au granite, vedem ca si mobilitatea umana este mult mai mare fata de acum zece ani. E vorba de deschiderea mentala a granitelor si de competitivitate, pe care trebuie cumva sa si-o insuseasca si generatiile care vin". In acest sens, Liliana Solomon da ca exemplu o discutie cu un prieten care are copilul la Scoala Americana: "Are o mare problema: copilul e ok la scoala, face doar ce-i place, dar el va merge pe piata muncii si va concura cu indienii si cu chinezii care il vor manca de viu. El se intreaba acum cum sa ii dea el copilului dorinta aceea sa lupte, sa nu fie a fat cat (o pisica lenesa - n.r.), deoarece e vorba de milioane de oameni determinati care sa ii ia locul". Pana la urma, deschiderea pietei muncii si a granitelor au facut ca si Liliana Solomon sau Mariana Gheorghe sa preia pozitii de CEO in Romania.

Cat despre ce i-ar motiva in continuare pe cei doi CEO, ar fi o relatie mai stransa cu factorul decizional al statului. "Din locul unde sunt eu, oamenii care produc valoare in economia romaneasca nu sunt ascultati. Eu cred ca statul trebuie sa observe pe cei care vin inapoi in Romania si sunt priceputi in ce fac si sa ii atraga catre luarea deciziilor cele mai importante", considera Radu Furnica, explicand prin faptul ca, in strainatate, legatura dintre stat si privat este mult mai stransa. "Ati citit ca noi contribuim cu 12% la bugetul national", spune Mariana Gheorghe, povestind ca, in cursul a diverse intalniri cu oficialitati, si-a exprimat frustrarea ca nu stie ce se va intampla cu acei bani; "dam totusi niste miliarde, asa ca am ridicat o problema legitima: ma tot intrebati de ce cresc preturile la benzina, dar niciodata nu m-ati chemat sa imi spuneti sau sa ne sfatuim despre cum se vor cheltui banii pe care noi ii dam la buget. Poate ca experienta de ani de zile de cand administram miliarde ar ajuta".

--------

Mariana Gheorghe si Liliana Solomon au fost primele invitate ale evenimentului "MEET THE CEO", organizat lunar de BUSINESS Magazin. "MEET THE CEO" reprezinta un eveniment in cadru restrans, care faciliteaza participantilor dialogul cu cei mai importanti manageri de pe piata romaneasca. Pentru a afla cine sunt invitatii editiei din luna aprilie si pentru mai multe detalii despre proiectul "MEET THE CEO", accesati sectiunea evenimente de pe site-ul www.businessmagazin.ro sau sunati la numarul de telefon 0318.256.293.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/13-ani-de-business-magazin-povestea-celor-doua-prietene-care-conduc-afaceri-de-peste-4-mld-euro-16755464
16755464
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.