Vorbiti franceza?

Postat la 10 mai 2010 39 afişări

Franceza e vorbita acum mai mult de nefrancezi, iar peste jumatate dintre ei sunt africani. Ce mai inseamna azi cultura Hexagonului, cand din cei 200 de milioane de vorbitori ai limbii lui Voltaire, doar 65 de milioane sunt etnici francezi?

Eram la o ceasca de ceai cu Yasmina Khadra, cel mai bine vandut romancier algerian, al carui nume real este Mohammed Moulessehoul, in birourile Centrului Cultural Algeria. In varsta de 55 de ani, fost ofiter in armata algeriana, ce a luptat impotriva francezilor si acum traieste la Paris conducand acest centru, Moulessehoul scrie povestiri critice la adresa guvernului algerian sub numele sotiei sale, pe care l-a imprumutat prima data in Algeria pentru ca functia militara ii interzicea productiile literare. Sunt prins intre doua culturi, intre doua lumi. Cultura ajunge tot la politica pana la urma. Eu sunt un scriitor francez si un scriitor algerian. Dar adevarul mai larg e ca sunt si una, si alta."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Franta,
limba,
imigranti
/special/vorbiti-franceza-6099989
6099989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.