Vedetele CES 2014: maşinile care se conduc singure, Michael Bay, Steam Machines, Marissa Mayer, dronele şi computerele care vă ghicesc starea de spirit

Autor: Vlad Popescu Postat la 10 ianuarie 2014 301 afişări

20.000 de produse, tehnologii digitale, prototipuri şi concepte s-au luptat pentru atenţia vizitatorilor şi a publicului larg, conectat la evenimente pe internet, la ediţia din 2014 a Consumer Electron-ics Show (CES), care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas.

Computere, console, gadgeturi, drone. Sony plusează la CES în duelul cu Microsoft din arena consolelor pentru jocuri video, devenite în ultimii ani huburi pentru servicii de conţinut media în su-fragerie. Compania japoneză a prezentat la CES serviciul PlayStation Now, bazat pe infrastructură cloud, care permite streaming de jocuri pe o gamă largă de dispozitive - console, televizoare, tablete şi smartphone-uri. PlayStation Now este însoţit de un serviciu cloud pentru conţinut video care vizează omogenizarea mediilor de redare în cloud-ul Sony. Compania promite astfel clienţilor că vor putea găsi conţinutul video dorit printr-o singură căutare, indiferent dacă este vorba despre televizi-une live sau servicii on-demand.

Piaţa consolelor de jocuri, dominată de Sony şi Microsoft, va fi atacată în scurt timp de un con-curent  neconvenţional. Valve Corporation, care operează Steam, cea mai mare platformă de dis-tribuţie digitală de jocuri video, a prezentat la CES primul val de Steam Machines - console cu dotări hardware customizabile care rulează Steam OS, un sistem de operare bazat pe Linux, prin care se încearcă omogenizarea gaming-ului pe consolă şi PC.

Preţurile modelelor Steam Machines prezentate la CES pornesc de la 500 de dolari şi ajung la 6.000 de dolari, în funcţie de performanţe.

Intel a adus la CES 2014 o gamă variată de produse, de la un computer capabil să ruleze atât Android, cât şi Windows, la ceasuri şi căşti inteligente şi chiar un computer de mărimea unui card SD de memorie.

Poate cea mai interesantă tehnologie demonstrată de Intel la expoziţia de la Las Vegas este un sistem care poate detecta gesturile şi chiar starea de spirit a utilizatorului. Compania consideră că interfaţa om-maşină va evolua natural odată ce computerele vor putea recunoaşte cu mai multă pre-cizie mişcarea mâinilor şi a degetelor utilizatorului, în combinaţie cu funcţii avansate de recunoaştere facială şi comandă vocală. Noile funcţii ar putea fi prezente pe laptopuri încă din a doua jumătate a acestui an, Acer, Dell, HP şi Lenovo adoptând deja tehnologia Intel.

Producătorul de drone DJI Innovations a prezentat un aparat zburător teleghidat dotat cu o cam-eră digitală performantă. La un preţ de 1.199 de dolari, drona Phantom 2 poate captura clipuri video la rezoluţie Full HD şi poate face poze cu rezoluţia de 14 megapixeli zburând la o distanţă de până la 300 de metri de utilizator. Aparatul este echipat cu pilot automat ghidat prin GPS şi sistem de menţinere a altitudinii pentru filmări în condiţii de stabilitate.

O companie israeliană a demonstrat cum o pereche de ochelari inteligenţi care ar putea concura cu renumiţii Google Glass, iar Panasonic a prezentat „tableta dură“ Toughpad, de 20 de inchi, cu ecran de înaltă rezoluţie şi rezistenţă ridicată la şocuri, marketată către clienţii corporate.

Directorul general al Cisco Systems, John Chambers, a prezentat o altă viziune asupra vii-torului, dezvoltÂnd conceptul „Internet of Everything“ - internetul tuturor lucrurilor, un viitor în care toate obiectele, de la maşini la electrocasnice, vor fi conectate şi interconectate şi vor învăţa preferinţele utilizatorilor lor. În viziunea lui Chambers, Internet of Everything ar putea genera o piaţă de 19.000 miliarde de dolari.

„Nu mai este vorba doar de tehnologie. Este vorba despre cum tehnologia va schimba pentru totdeauna felul în care trăim“, crede şeful Cisco.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/vedetele-ces-2014-masinile-care-se-conduc-singure-michael-bay-steam-machines-marissa-mayer-dronele-si-computerele-care-va-ghicesc-starea-de-spirit-11881080
11881080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.