Vedetele CES 2014: maşinile care se conduc singure, Michael Bay, Steam Machines, Marissa Mayer, dronele şi computerele care vă ghicesc starea de spirit

Autor: Vlad Popescu Postat la 10 ianuarie 2014 301 afişări

20.000 de produse, tehnologii digitale, prototipuri şi concepte s-au luptat pentru atenţia vizitatorilor şi a publicului larg, conectat la evenimente pe internet, la ediţia din 2014 a Consumer Electron-ics Show (CES), care a avut loc săptămâna trecută la Las Vegas.

Compania a anunţat anul trecut că i-Road va intra în teste în Japonia şi Franţa. „Reuneşte carac-teristicile compacte ale unei motociclete cu stabilitatea şi confortul unui automobil“, spun reprezen-tanţii Toyota, care cred că dimensiunile mici şi viteza redusă ar putea permite modelului să circule chiar pe pistele pentru biciclişti.

Google a lansat în timpul CES un parteneriat cu mari producători auto prin care vrea să impună Android ca soluţie software omogenă pentru automobile. Open Auto Alliance a fost formată cu par-ticiparea Google, Audi, General Motors, Honda şi a producătorului de cipuri grafice Nvidia. În vizi-unea alianţei, automobilul viitorului este conectat permanent la internet şi oferă aplicaţii inspirate de smartphone-uri şi tablete, dar cu funcţii care îmbunătăţesc şi îmbogăţesc experienţa de drum a con-ducătorului auto şi a pasagerilor. De la comenzi vocale la conţinut media redat direct de pe cloud şi software de diagnostic capabil să facă programări la service, evoluţia autoturismului tradiţional în computer cu volan, motor şi roţi pare inevitabilă.

Televizoarele: lumină Şi culoare. Televizorul, atracţia tradiţională a CES, nu a dezamăgit nici în acest an. Producătorii asiatici de electronice s-au întrecut în modele mai mari şi mai performante, cu rezoluţii mai bune, ecrane flexibile, funcţii software avansate şi servicii conexe mai atractive.

Samsung şi LG au venit cu televizoare mari, cu rezoluţie 4K (sau Ultra HD). Până aici nimic nou. Companiile au prezentat însă în premieră modele cu ecrane curbate, a căror curbură poate fi ajustată digital în funcţie de situaţie. Noile televizoare vor fi disponibile în a doua parte a anului, probabil la preţuri pe măsură.

Panasonic a prezentat de asemenea un ecran curbat, aflat în stadiul de concept. TV-ul OLED, cu rezoluţie 4K, se poate curba atât concav, cât şi convex, astfel că prin alăturarea mai multor ecrane poate fi obţinută o imagine care literalmente curge în valuri.

Sony a evitat acrobaţiile rivalilor şi pariază pe un nou design, denumit Wedge, care permite echi-parea televizorului cu un sistem audio de calitate ridicată, capabil să redea un sunet mai clar, cu frecvenţe joase mai puternice şi o plajă de frecvenţe mai largă.

Atât LG, cât şi Panasonic au propus de asemenea noi platforme software pentru televizor, mai bine adaptate la pretenţiile consumatorului conectat la internet. LG a regândit smart TV-ul în jurul sistemului de operare webOS, dezvoltat de Palm şi cunoscut pasionaţilor de tehnologie de pe PDA-urile deceniului trecut. Noua platformă software pentru televizoare se laudă cu simplitate, fluiditate şi ergonomie, cu un design ambiţios şi o interfaţă proaspătă pentru aplicaţii.

Panasonic a făcut echipă cu Mozilla pentru a aduce smart TV-uri cu sistem de operare Firefox OS. Parteneriatul are şi o viziune pe termen lung, de a transforma televizorul într-un centru de con-trol pentru locuinţa viitorului - conceptul „smart home“.

Mai puţin cunoscută în spaţiul TV, compania Polaroid a prezentat unul dintre cele mai interesante televizoare de la CES, prin prisma preţului. Modelul cu diagonala de 50 de inchi (127 cen-timetri) şi rezoluţie Ultra HD vine la un preţ imbatabil de numai 999,99 dolari, primul ecran 4K de sub 1.000 de dolari.

Rezoluţia 4K/Ultra HD se apropie de asemenea de preţuri mai accesibile şi în zona monitoare-lor pentru calculatoare. Compania taiwaneză Asus a prezentat la CES un model de 28 de inchi la preţul de 799 de dolari, prin care ţinteşte creatori de conţinut video.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/vedetele-ces-2014-masinile-care-se-conduc-singure-michael-bay-steam-machines-marissa-mayer-dronele-si-computerele-care-va-ghicesc-starea-de-spirit-11881080
11881080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.