Ucraina, perla coroanei euroasiatice a ţarului Putin, prinsă între est şi vest

Autor: Marius Oncu Postat la 10 decembrie 2013 388 afişări

Niciun eveniment nu a speriat Kremlinul mai tare în ultimul deceniu decât Revoluţia Porto-calie din 2004. Acum, coşmarul lui Putin, mulţimile de manifestanţi ucraineni care vor să-i răstoarne planurile de măreţie pentru Rusia şi caută o apropiere de UE, pare că revine într-un moment în care şeful de la Kremlin marca o victorie geopolitică importantă în faţa euro-penilor - atragerea celei mai importante republici ex-sovietice după Rusia în sfera sa de in-fluenţă.

Europa nu vrea sau nu poate. UE se confruntă, în această perioadă, cu efectele recesiunii zonei euro şi a refuzat să ofere asistenţă financiară mai mare decât un împrumut de 610 milioane de euro. Oficialii de la Bruxelles susţin că Ucraina va beneficia în timp de acces sporit la piaţa europeană.

Oferta arată că UE nu poate pune la dispoziţia Ucrainei aceleaşi beneficii care au fost oferite în trecut statelor din Europa de Est, a declarat Lilit Gevorgyan, analist la IHS Global Insight, din Londra. „Ucraina se luptă cu recesiunea şi are nevoie de ajutor imediat, pe care UE nu pare că vrea sau poate să-l ofere“, a spus Gevorgyan. Rusia lasă impresia că ar fi dispusă să meargă mai de-parte decât UE. A propus să vândă Ucrainei gaze naturale la preţ redus dacă se alătură uniunii vamale a Moscovei. Un împrumut este, de asemenea, posibil, dacă guvernul de la Kiev este dispus să-şi asume „angajamente“, a declarat, în noiembrie, prim-vicepremierul rus, Igor Şuvalov.

Rusia a dus un război cu Georgia, un alt fost satelit, în 2008, în contextul întăririi relaţiilor statului din Caucaz cu NATO. În comparaţie cu Georgia, Ucraina este considerată esenţială pentru planurile de politică externă ale Rusiei. „Criza financiară a erodat semnificativ UE, iar influenţa Rusiei creşte. Are loc o redistribuire în echilibrul de putere la nivel mondial“, a declarat Alexei Puşkov, şeful co-misiei pentru afaceri externe a camerei inferioare a parlamentului rus, citat de Bloomberg.

Aspiraţiile Ucrainei de a se orienta către Europa de vest au de depăşit un obstacol major, chiar dacă populaţia este în favoarea unei astfel de decizii, în bună parte şi în regiunile din est şi sud, dominate de vorbitorii de limbă rusă. „Rusia este o problemă. Influenţa Moscovei înseamnă că ex-istă o anumită limită a suveranităţii Ucrainei“, a declarat Stefan Meister, analist la European Council on Foreign Relations din Berlin.

Perspectivele Ucrainei, cel puţin pe termen scurt, sunt dificile indiferent de calea pe care o va apuca. Problemele financiare, dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia şi corupţia ex-tinsă fac imposibilă o stabilizare pe termen scurt fără sacrificii dureroase.

Opoziţia ar trebui să ia măsuri dure dacă ar prelua controlul statului, însă ucrainenii ar putea avea la ce să spere pentru viitor, o apropiere de restul ţărilor europene şi un stat mai normal în relaţia cu cetăţenii săi.

Păstrarea puterii de către Ianukovici şi orientarea către Rusia pot stabiliza finanţele statului pe termen scurt, eventual până când Ianukovici s-ar impune în alegeri. Rusia ar putea împrumuta Ucrainei miliardele de dolari de care are nevoie anul următor, însă nici rezervele Rusiei nu pot susţine un astfel de ritm timp îndelungat.După alegeri, însă, problemele economice şi sociale vor ieşi din nou la iveală, mai grave decât în prezent.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ucraina-perla-coroanei-euroasiatice-a-tarului-putin-prinsa-intre-est-si-vest-11753709
11753709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.