Ucraina, perla coroanei euroasiatice a ţarului Putin, prinsă între est şi vest

Autor: Marius Oncu Postat la 10 decembrie 2013 388 afişări

Niciun eveniment nu a speriat Kremlinul mai tare în ultimul deceniu decât Revoluţia Porto-calie din 2004. Acum, coşmarul lui Putin, mulţimile de manifestanţi ucraineni care vor să-i răstoarne planurile de măreţie pentru Rusia şi caută o apropiere de UE, pare că revine într-un moment în care şeful de la Kremlin marca o victorie geopolitică importantă în faţa euro-penilor - atragerea celei mai importante republici ex-sovietice după Rusia în sfera sa de in-fluenţă.

Ianukovici, aflat în China pentru a căuta investiţii şi împrumuturi, a vizitat o fabrică şi muzeul Ar-matei de Teracotă, potrivit site-ului preşedinţiei. Gazdele sale i-au făcut cadou o carte ilustrată de-spre muzeu, scrie Wall Street Journal. În privinţa unui eventual sprijin al Moscovei, analiştii afirmă că regimul lui Putin ar putea fi mai puţin dispus să ajute Ucraina, întrucât economia Rusiei încetineşte, iar şomajul se află în creştere.

Compania feroviară de stat din Rusia a anunţat în aceeaşi zi cu vizita delegaţiei ucrainene că re-duce programul de lucru pentru aproape o treime din angajaţi.

Moscova are dureri de cap cu propria economie. Rusia nu poate vinde electoratului intern povestea că sprijină Ucraina, dar nu şi propria populaţie“, spune Alexander Valciscen, analist la In-vestment Capital Ukraine.

Blocajul politic de la Kiev alimentează, de asemenea, temerile privind stabilitatea financiară şi economică a ţării. Costurile de împrumut ale guvernului au crescut puternic, la fel ca şi asigurarea pentru riscul de neplată. Ministerul de Finanţe a anunţat însă că poate achita datoriile.

Agenţia de rating Moody’s a avertizat că protestele ar putea declanşa o creştere puternică a cere-rii pentru valută în rândul populaţiei.

Ucraina a sperat să obţină un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, dar a respins cererea instituţiei pentru creşterea preţului subvenţionat plătit de populaţie la gaze naturale. De asemenea, fondul a cerut ca banca centrală să permită o flexibilitate mai ridicată a monedei naţionale, menţinută la circa opt grivne pentru un dolar. Ucrainenii văd, însă, cursul de schimb ca un indicator al stabilităţii economice, dar autorităţile au refuzat propunerea FMI.

„Singura lor strategie pare a fi să se târâie înainte, amânând reformele dureroase până după alegerile prezidenţiale din 2015. Chiar dacă primesc bani din Rusia, problemele vor fi doar amânate“, a declarat un bancher occidental.

Unii analişti consideră că Ucraina va fi forţată să se întoarcă la FMI anul următor. „FMI este credi-torul de ultimă instanţă dacă nu se obţin progrese cu China şi Rusia“, a afirmat Olena Bilan, econo-mist la Dragon Capital.

Fondul nu-şi va schimba, probabil, poziţia, iar diplomaţii din Europa afirmă că Ianukovici a pierdut încrederea Vestului, chiar dacă susţine că rămâne angajat în privinţa integrării europene a ţării.

Liderii europeni, după ce au negociat şase ani cu Ucraina şi au fost luaţi prin surprindere de decizia de ultim moment a Kievului, nu par înclinaţi să-l ajute pe Ianukovici, considerat principalul vinovat de eşecul acordului.

Ianukovici, care se va confrunta cu alegeri în martie 2015, susţine 
că Ucraina poate continua 
să-şi întărească relaţiile cu UE şi a trimis o delegaţie la Bruxelles pentru a discuta un calendar de asociere. Ucraina trebuie să obţină împrumuturi în valoare de 14 miliarde de dolari de la organizaţii internaţionale, a declarat vicepremierul Serghei Arbuzov.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ucraina-perla-coroanei-euroasiatice-a-tarului-putin-prinsa-intre-est-si-vest-11753709
11753709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.