Sex şi politică la Google: urzeala tronurilor la sediul companiei din Mountain View

Autor: Marius Oncu Postat la 01 octombrie 2013 1312 afişări

Lumea îşi imaginează că este minunat să lucrezi la Google, unde atmosfera este relaxată şi veselă, precum logoul plin de culoare al companiei. Din exterior, Google este văzută drept compania aceea cu mottoul „Nu fi rău", condusă de tocilari în tricouri şi jeanşi.

Sex şi politică la Google: urzeala tronurilor la sediul companiei din Mountain View

RECENT, PUBLICAŢIA ALL THINGS D A SCRIS CĂ SERGEY BRIN, UNUL DINTRE COFONDATORII GOOGLE, se desparte de soţie, care este sora unuia dintre directorii Google. Brin are o aventură cu o angajată mai tânără a companiei, care a avut cu puţin timp în urmă o relaţie cu alt director al Google, Hugo Barra. Barra a părăsit recent Google pentru un post important la producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi. Surse au declarat că totul este doar o coincidenţă, dar din exterior totul pare destul de complicat.

În plus, scandalul sexual despre Brin nu este nici pe departe singurul de la Google. Există un zvon despre un director important care le cerea asistenţilor să-i programeze rendez-vous-uri. Există, de asemenea, o poveste cu un alt director care îşi programa rendez-vous-uri cu asistenţii. De asemenea, se vorbeşte despre doi angajaţi ai Google, căsătoriţi fiecare cu altcineva, dar care au un copil. În urmă cu mai mulţi ani, cotidianul New York Times a întrebat‑o pe soţia preşedintelui Google, Eric Schmidt, despre presupusele infidelităţi ale soţului său. „Duc o viaţă relativ independentă", a spus aceasta.

Un angajat care a avut o relaţie cu altcineva din companie a afirmat că Google are o atitudine „rezonabilă„ în privinţa politicilor interne. „Într-un loc ca Google, unde există atât talent tehnic, cât şi de afaceri, este foarte normal ca oamenii să fie atraşi unul de altul. Există combinaţii uimitoare de inteligenţă şi umor într-un singur loc. Nu te poţi împotrivi faptului că oamenii vor fi atraşi unii de alţii„, a spus angajatul. „Facebook este exact la fel", a continuat el.

Divizia de resurse umane a Google nu ignoră complet relaţiile angajaţilor. În cazul în care unul dintre partenerii unei relaţii raportează pe scară ierarhică celuilalt, departamentul intervine şi „sugerează ca cineva să-şi schimbe postul şi să facă altceva„. În unele cazuri, sugestiile trebuie să fie ferme. Dar sexul, deşi ceva comun la Google, nu este modul prin care personajele câştigă putere şi îşi extind teritoriul, scrie Business Insider. Acest lucru se face prin „conflict geopolitic".

POLITICA LA GOOGLE. În februarie, şefii mari ai companiei s-au adunat din toată lumea la un hotel de lux, Carneros Inn, din Napa Valley, California. Participau la o întâlnire anuală de două zile a conducerii.

Printre cei prezenţi se aflau Susan Wojkicki - responsabilă de operaţiunile masive de publicitate, Andy Rubin - la acel moment încă la conducerea Android, Salar Kamangar - directorul YouTube, Sundar Pichai - şef al diviziei responsabile de browserul Chrome, precum şi Vic Gundotra - aflat în fruntea Google Plus. Fiecare director şi-a adus cei mai importanţi subalterni. Întâlnirile au fost secrete.

Nimeni nu a ştiut cât de importante se vor dovedi cele două zile. Directorii companiei Google au început însă să-şi dea seama, după ce în prima zi directorul general, Larry Page, le-a ţinut un discurs în care anunţa o schimbare importantă.

Ambiţiile Google sunt incredibil de mari, dar compania nu-şi va îndeplini niciodată obiectivele dacă oamenii aflaţi în încăpere nu încetează să se lupte între ei, a spus Page. Începând cu acel moment, Google va avea „toleranţă zero în privinţa conflictelor„, a adăugat directorul general al companiei.

Page a recunoscut că, la început, Google a cerut directorilor să fie agresivi între ei. Aceea era o perioadă în care compania trebuia să se dezvolte de la zero pe diverse pieţe, să devină competitivă şi să câştige. Acum, când Google este lider pe majoritatea categoriilor de produse ale companiei, are nevoie să creeze pieţe complet noi şi să rezolve probleme aducând inovaţii, a spus el. Pentru a putea atinge obiectivele, directorii trebuie să înceapă să se înţeleagă unul cu altul. În cele din urmă, Page a prezentat şi regula: „Dacă veţi continua să vă certaţi, vom fi foarte mulţumiţi să vă trimitem la concurenţă".

În timpul discursului, unul dintre directori i-a şoptit unui prieten: „A spus cumva toleranţă zero pentru conflicte? Sunt de ani buni aici. Nu facem altceva decât să ne certăm„. Avea dreptate, scrie Business Insider. După cum a afirmat un director cu ştate vechi la Google: „Dacă prinţii duc războaie, se întâmplă pentru că regele o tolerează„. Regii Google au tolerat conflictele foarte mult timp. Cofondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, au luat întotdeauna cele mai importante decizii după dezbateri aprinse, chiar şi în primii ani în care au lucrat împreună. În cartea lui Edwards, David Krane, unul dintre angajaţii din perioada de început, a afirmat că Brin şi Page „se purtau grosolan unul cu altul, respingând cu vehemenţă idei ca fiind proaste sau naive şi făcând-se jigodii".

Odată cu dezvoltarea Google, Page şi Brin au angajat şi au promovat alţi oameni care puteau „dezbate„ în acest fel. La întâlnirile la care participau toţi noii angajaţi, unul dintre cei doi cofondatori provoca o discuţie despre o afacere sau despre o decizie referitoare la un produs. Apoi priveau amândoi cum noii lor locotenenţi se atacau. Când discuţia devenea lipsită de argumente, Page declara un câştigător şi începea o nouă ceartă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
google,
companie,
sex,
politica,
sediu,
refuz,
logo
/special/sex-si-politica-la-google-urzeala-tronurilor-la-sediul-companiei-din-mountain-view-11429353
11429353
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.