Razboiul Apple - Google, prin prisma iPhone vs Nexus One

Postat la 29 martie 2010 41 afişări

Desi disensiunile dintre Apple si Google tin de filozofia diferita a celor doua companii si implica enorme mize financiare, batalia are si tuse profund personale si oglindeste conflictele de orgoliu dintre Steve Jobs si Eric Schmidt. La baza disputei sta un sentiment de tradare: Jobs considera ca fostii lui prieteni de la Google vor sa distruga iPhone, folosindu-se de niste produse copiate dupa el.

Apple a refuzat sa faca declaratii pentru acest articol. Larry Page si Sergey Brin, cofondatorii Google, si-au exprimat deschis admiratia pentru Jobs, iar Google sustine ca nu se afla in conflict cu fostul sau aliat. "Apple este un partener valoros si avem un mare respect pentru tot ce au facut ei in domeniul tehnologiei in ultimii peste 30 de ani", spune Jill Hazelbraker, purtator de cuvant al companiei.

Intr-o declaratie recenta, Schmidt a mers pe aceeasi linie. "Continuu sa cred, ca multi altii, ca Steve Jobs este cel mai bun CEO din lume la ora actuala si admir enorm Apple si pe Steve", a scris seful Google. In ciuda unor astfel de sentimente, lumea tehnologica priveste lupta dintre Apple si Google cu surprindere si groaza.

"Sunt sigur ca o sa se ajunga la lucruri urate", comenteaza David B. Yoffie, profesor la Harvard Business School care studiaza industria tehnologica de zeci de ani. "Ca sa bata Apple, Google va trebui sa fie foarte agresiv. Daca vor avea succes, vor pune o presiune de pret pe Apple si pe iPhone."

Vorbind despre disputa dintre Google si Apple, un investitor din Silicon Valley foarte bine conectat, care nu a dorit sa fie citat cu numele, spune ca este socat de nivelul de ranchiuna constatat. "E al treilea razboi mondial. O animozitate uimitoare ii motiveaza pe doi dintre cei mai puternici oameni din industrie", spune el. "E ceva emotional. E cea mai mare batalie a egourilor din istorie. E un adevarat spectacol."

Mitch Kapor, fondatorul Lotus Development si acum investitor in tehnologie, descrie o astfel de lupta drept "vin vechi in sticla noua", aducand aminte de multe foste batalii corporatiste din Silicon Valley. E ca si cum vechea relatie dintre Apple si Microsoft s-ar relua cu un alt combatant: Apple incearca sa castige controlul asupra fiecarui aspect al experientei de folosire a unui echipament electronic, iar Google, ca si Microsoft inaintea sa, lucreaza cu mai multi parteneri ca sa inunde piata cu un mare numar de dispozitive.

Desi dezvoltatorii de aplicatii mobile tind sa prefere acum iPhone, "cu totii se grabesc sa dezvolte si pentru Android", constata Kapor. "Controlul strict ajuta la inceput, dar pe termen lung tinde sa sufoce activitatea", adauga el, referindu-se la politica Apple in materie de standarde de sistem de operare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/razboiul-apple-google-prin-prisma-iphone-vs-nexus-one-5779829
5779829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.