Razboiul Apple - Google, prin prisma iPhone vs Nexus One

Postat la 29 martie 2010 41 afişări

Desi disensiunile dintre Apple si Google tin de filozofia diferita a celor doua companii si implica enorme mize financiare, batalia are si tuse profund personale si oglindeste conflictele de orgoliu dintre Steve Jobs si Eric Schmidt. La baza disputei sta un sentiment de tradare: Jobs considera ca fostii lui prieteni de la Google vor sa distruga iPhone, folosindu-se de niste produse copiate dupa el.

Apple considera ca dispozitive ca telefoanele inteligente si tabletele ar trebui sa aiba standarde proprietare, strict controlate, si ca utilizatorul ar trebui sa profite de capacitatile respectivelor telefoane si tablete prin intermediul aplicatiilor descarcate din magazinul online App Store.

Google, pe de alta parte, vrea ca telefoanele inteligente sa aiba platforme libere de patente, astfel incat utilizatorul sa caute pe internet dupa bunul plac aplicatii care pot rula pe mai multe dispozitive. Google s-a temut de multa vreme ca rivali ca Microsoft sau Apple sau operatori ca Verizon ar putea bloca accesul la serviciile sale pe dispozitive cum sunt telefoanele inteligente, care in curand ar putea eclipsa computerele in calitate de principala poarta de intrare spre internet. Promovarea Android de catre Google este, in esenta, un efort de a-si controla propriul destin in lumea mobila.

Desi disensiunile dintre Apple si Google tin de filozofia diferita a celor doua companii si implica enorme mize financiare, batalia are si tuse profund personale si oglindeste conflictele de orgoliu care caracterizeaza de multa vreme domeniul. Ganditi-va la conflictul dintre Intel si AMD, dintre Microsoft si restul lumii si tot asa.

Si totusi, dupa interviuri cu peste douazeci de analisti ai pietei, investitori in Silicon Valley si actuali si fosti angajati ai ambelor companii - dintre care majoritatea au solicitat anonimatul, ca sa-si protejeze locurile de munca sau relatiile de afaceri - infruntarea dintre Schmidt si Jobs ofera o imagine neobisnuit de vie de inamicitie si ambitie.

La baza disputei sta un sentiment de tradare: Jobs considera ca Google a incalcat alianta intre companii producand telefoane mobile care fizic, tehnologic si spiritual seamana cu iPhone. Pe scurt, el simte ca fostii prieteni de la Google i-au strecurat o mana in buzunar.

"Noi n-am intrat in businessul de cautare pe internet. Ei insa au intrat in afacerea cu telefoane mobile", le-a spus Jobs angajatilor Apple in timpul unei intalniri cu tot personalul dupa lansarea iPad in ianuarie, potrivit relatarilor a doi angajati care au fost acolo si au ascultat prezentarea. "Sa nu va amagiti, Google vrea sa omoare iPhone. Dar nu-i vom lasa."

Unul dintre acesti angajati a spus ca Jobs s-a intors la subiectul Google de cateva ori in timpul prezentarii si chiar a taxat sloganul Google "Sa nu fii rau" printr-o injuratura, ceea ce a atras aplauze furtunoase din partea audientei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/razboiul-apple-google-prin-prisma-iphone-vs-nexus-one-5779829
5779829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.