Politica agricola europeana comuna, o arma cu doua taisuri

Postat la 20 ianuarie 2010 26 afişări

UE trebuie sa rediscute conditiile si bugetul Politicii Agricole Comune (PAC); interesele individuale ale marilor state lasa insa prea putine sperante de reformare a unuia dintre cele mai generoase - si fraudate - domenii din exercitiul bugetar european.

Dar Buckwell si altii spun ca aceasta ar putea sa nu fie de ajuns ca sa castige acceptul publicului. Un test major pentru starea de spirit la nivel european va fi dat de Parlamentul European in cateva luni, cand se va publica un raport cu privire la PAC si se va creiona procesul de decizie cu privire la reformarea cheltuielilor. Pentru prima data, Parlamentul va avea o voce egala cu cea a statelor membre in dezbaterea ce stabileste dimensiunea bugetului agricol.

Dar in loc sa avanseze o agenda reformista, Parlamentul va fi probabil confruntat cu o presiune si mai mare din partea fermierilor ca sa mentina status quo-ul.

Scotianul George Lyon, membru al PE care va gestiona pregatirea documentului, spune ca problema principala este daca PAC "ar trebui sa continue spre o mai mare concentrare pe piata si o mai mare liberalizare sau daca statele vor merge spre o reglementare mai stransa si mai multa protectie".

Cu sectorul sau agricol mare si activ, Franta va incerca sa protejeze ce are, chiar daca asta inseamna sa obtina o felie mai mare dintr-o placinta mai mica.

O batalie pentru interesele nationale este inevitabila, spune Lyon: "Interesele divergente ale statelor ies tot timpul la suprafata in aceste dezbateri despre bani".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
New York Timesc,
agricultura
/special/politica-agricola-europeana-comuna-o-arma-cu-doua-taisuri-5343652
5343652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.