Politica agricola europeana comuna, o arma cu doua taisuri

Postat la 20 ianuarie 2010 26 afişări

UE trebuie sa rediscute conditiile si bugetul Politicii Agricole Comune (PAC); interesele individuale ale marilor state lasa insa prea putine sperante de reformare a unuia dintre cele mai generoase - si fraudate - domenii din exercitiul bugetar european.

In 2008, ca si in anii care au trecut, Franta a fost cel mai mare beneficiar al subventiilor agricole, cu peste 10 miliarde de euro incasati. Unul din cei mai mari beneficiari a fost Groupe Doux, producator de carne de pui, care a primit 62,8 milioane de euro. Un altul a fost Saint Louis Sucre, filiala franceza a producatorului german de zahar Suedzucker, care a primit 38,6 milioane de euro. Suedzucker, prin toate filialele sale, a adunat in total 448 de milioane de euro.

"Toata lumea profita de pe urma sistemului", spune Bruno LeMaire, ministrul agriculturii din Franta, care a fost gazda unei conferinte desfasurate in decembrie trecut la Paris, unde s-a stabilit continuarea subventionarii generoase si folosirea unei mai mari parti din bani pentru a sustine protectia mediului.

"Cunosc o multime de fermieri din Franta care n-ar fi supravietuit fara sprijinul UE", spune LeMaire. "E normal, pentru ca noi cerem industriei alimentare sa atinga anumite standarde ca sa mentina securitatea alimentara si dezvoltarea rurala, ceea ce e costisitor. Toti beneficiaza, inclusiv marile companii agricole."

Franta considera subventiile un transfer esential de resurse de la zonele urbane spre cele rurale, pentru a-si proteja peisajele bucolice, siguranta alimentara si modul de viata de la tara, parte importanta a culturii sale.

Dar pentru altii nu e tot asa de simplu. Franta a beneficiat in mod traditional de pe urma PAC datorita numarului mare de fermieri. Alte state, ca Marea Britanie si Olanda, sunt mari contributoare nete la bugetul european, dar primesc mai putine subventii din cauza ca au un sector agricol mai mic si mai eficient.

Dezbaterea privitoare la reforma este mult mai aprinsa in aceasta perioada din cauza fostilor sateliti ai Uniunii Sovietice care s-au alaturat recent UE si care au mai multa putere ca sa pretinda o felie mai mare din subventii. Conform mecanismului in vigoare, negociat inainte ca ele sa se alature blocului european, fermierii lor trebuie sa se multumeasca cu mai putin decat omologii lor din UE.

Statele din Europa de Est au semnalat la conferinta de la Paris ca vor un program puternic, care sa includa redistribuiri echitabile pentru statele mai mici.

Cu toate incercarile de teoretizare si eforturi indelungate de a imbunatati sistemul, manevrele politice cu privire la PAC se reduc la o simpla ecuatie: cine ce primeste. Liderii europeni se pregatesc deja sa apere interesele individuale ale celor 27 de state membre.

"E o lupta fatisa intre pierzatori si castigatori si nimic nu e mai important decat asta", spune Alan Buckwell, director de politici la Country Land and Business Association, care reprezinta interesele fermierilor din Anglia si Tara Galilor. "Este cheia celor mai multe politici: cum ajungem sa punem mana pe bani?"

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
New York Timesc,
agricultura
/special/politica-agricola-europeana-comuna-o-arma-cu-doua-taisuri-5343652
5343652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.