Pentru Nabucco a căzut cortina. Europa de sud-est depinde tot de gazul rusesc

Autor: Marius Oncu Postat la 02 iulie 2013 1512 afişări

Nabucco Vest, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de infrastructură ale Europei a pierdut în faţa unui rival, tot european, în competiţia de a aduce gaze naturale din regiunea Mării Caspice. Astfel se încheie una dintre cele mai aprige bătălii ale politicii energetice europene.

Costurile de planificare de 50 de milioane de euro pentru Nabucco nu sunt pierdute, întrucât dacă OMV vrea să construiască o nouă conductă poate folosi progresele înregistrate de Nabucco, a spus Roiss.

Şeful OMV a estimat costul total al construcţiei proiectului Nabucco Vest, din Bulgaria până în Austria, la 3,5-4 miliarde de euro.

Şecul unei strategii. Eşecul Nabucco este negativ pentru regiunea Europei de Sud-Est şi pentru ţări din Europa Centrală cu dependenţă ridicată de importurile de gaze ruseşti. Nabucco ca nouă sursă de aprovizionare ar fi crescut semnificativ putearea de negociere a acestor state în relaţia cu grupul rus Gazprom.

Între Nabucco şi TAP există o mare diferenţă, notează EUobserver. TAP va traversa Grecia şi Al-bania, pentru a ajunge în Italia, în timp ce Nabucco ar fi trecut prin Bulgaria, România şi Ungaria, cu punct final Austria. Grecia depinde de gazele ruseşti pentru 58% din consum, în timp ce Italia doar pentru 22%.

Bulgaria importă în totalitate gaze din Rusia, în timp ce în Ungaria procentajul este de 56%, iar în Austria de 52%. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de aproape 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate.

Cea mai mare parte a gazelor ruseşti care ajung în Europa tranzitează Ucraina.

Neînţelegerile dintre Rusia şi Ucraina privind preţul gazului şi condiţiile în care tranzitează terito-riul ucrainean au cauzat mai multe crize de alimentare a Europei. Aproximativ un sfert din necesarul de gaze al UE este asigurat de Gazprom.

Exporturile către Europa au fost întrerupte în două rânduri, în 2006 şi la începutul lui 2009, din cauza disputelor dintre Moscova şi Kiev pe tema preţurilor plătite de Ucraina şi datoriilor companiei de stat Naftogaz către Gazprom.Nici Grecia şi nici Italia nu au fost afectate semnificativ de între-ruperile de gaze ruseşti.

Un lider autoritar la robinet. Preşedintele azer Ilham Aliyev a declarat recent la Bruxelles că are rezerve de 2.000 de miliarde de metri cubi, în cea mai mare parte pentru Europa. Există însă sem-nale că liderul autoritar foloseşte gazele pentru a forţa decizii politice, scrie EUobserver.

Comisia Europeană a transmis statelor UE în mai un proiect pentru un parteneriat cu Azerbaid-janul, prin care Aliyev ar avea un statut privilegiat faţă de alţi lideri din spaţiul fost sovietic. Alyiev va amîna probabil semnarea contractelor cu TAP până în septembrie-octombrie, perioada alegerilor prezidenţiale din Azerbaidjan. Momentul, afirmă unii activişti, precum jurnalista Khadija Ismayilova, este ales pentru a scăpa de criticile UE în privinţa standardelor democratice.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/pentru-nabucco-a-cazut-cortina-europa-de-sud-est-depinde-tot-de-gazul-rusesc-11059287
11059287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.