Pentru Nabucco a căzut cortina. Europa de sud-est depinde tot de gazul rusesc

Autor: Marius Oncu Postat la 02 iulie 2013 1512 afişări

Nabucco Vest, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de infrastructură ale Europei a pierdut în faţa unui rival, tot european, în competiţia de a aduce gaze naturale din regiunea Mării Caspice. Astfel se încheie una dintre cele mai aprige bătălii ale politicii energetice europene.

Compania azeră de petrol şi gaze SOCAR, controlată de stat, a câştigat recent controlul compa-niei greceşti DESFA, operatorul reţelei de transport al gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursă, potrivit presei internaţionale. Privatizarea DESFA a fost unul dintre obiectivele convenite în acordul de finanţare externă încheiat de Grecia cu UE şi FMI.

Începerea lucrărilor la Nabucco era programată pentru anul 2015, iar primele livări urmau să fie făcute în 2018-2019.

Pe de altă parte, TAP va parcurge o rută de aproape 900 de kilometri, iar capacitatea conductei, de 10 miliarde de metri cubi iniţial poate fi suplimentată la 20 de miliarde de metri cubi.

Atât Nabucco Vest cât şi TAP depind de volumul de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care va deveni disponibil pentru Europa din faza a doua a proiectului Şah Deniz.

OMV sugereazăo decizie politică. Consorţiul Şah Deniz II a motivat alegerea gazoductului TAP, în detrimentul Nabucco, cu preţul mai mare care poate fi obţinut pentru gazele azere în Grecia şi Italia, spune directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

„Consorţiul şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International, în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco Vest nu a fost selectat de consorţiu“, arată un comunicat al OMV.

Alegerea TAP a fost dictată de preţul mai mare al gazelor din Grecia şi Italia, a afirmat Roiss într-o conferinţă de presă la Viena, citat de agenţia elveţiană de presă ATS.

„Proiectul Nabucco este încheiat pentru noi“, a spus Roiss într-o conferinţă de presă, respingând sugestiile că gazoductul ar putea fi totuşi construit.

Şeful OMV a pus sub semnul întrebării dacă vor putea fi obţinute preţuri mai mari la gaze în Grecia marcată de austeritate şi în Italia, care este bine aprovizionată. „Vă las să judecaţi dacă este doar o acoperire slabă a unei decizii politice“, a spus Roiss. Tot în Italia, dar în nordul ţării, ar urma să ajungă şi gazoductul rusesc South Stream.

Roiss a afirmat că OMV ar putea construi propria conductă pentru transportul de gaze naturale, în funcţie de rezultatele explorării perimetrelor deţinute la Marea Neagră. În aproximativ un an - un an şi jumătate, OMV va şti ce resurse se află în aceste perimetre, după care va lua în calcul capaci-tatea şi direcţia unei conducte, a spus Roiss.

OMV se concentrează acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagră. Grupul austriac a făcut, împreună cu Exxon Mobil, o descoperire uriaşă de gaze naturale în apele teritoriale ale României, unde investiţiile sunt estimate la 1 miliard de dolari, şi vor urma alte operaţiuni în apele teritoriale ale Ucrainei şi Bulgariei, a spus Roiss, citat de agenţia austriacă de presă APA.

Grupul austriac ar putea extrage până la 6 miliarde de metri cubi anual, potrivit estimărilor reali-zate în urma forării unei sonde, în timp ce consorţiul şah Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 miliarde de metri cubi anual către Europa Centrală, a afirmat şeful OMV.

OMV Petrom a transmis, în aprilie, Bursei de Valori Bucureşti un comunicat în care arătat că, potrivit estimărilor preliminare, ar putea extrage anual, împreună cu Exxon, 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/pentru-nabucco-a-cazut-cortina-europa-de-sud-est-depinde-tot-de-gazul-rusesc-11059287
11059287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.