Pentru Nabucco a căzut cortina. Europa de sud-est depinde tot de gazul rusesc

Autor: Marius Oncu Postat la 02 iulie 2013 1512 afişări

Nabucco Vest, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de infrastructură ale Europei a pierdut în faţa unui rival, tot european, în competiţia de a aduce gaze naturale din regiunea Mării Caspice. Astfel se încheie una dintre cele mai aprige bătălii ale politicii energetice europene.

„Pentru moment nu ne punem problema eşecului, ne-am pregătit pentru succes“, a spus Mitschek în mai.

Un adversar puternic. Timp de mai mulţi ani, principalul concurent al Nabucco pe coridorul sudic de transport al gazelor a fost considerat proiectul South Stream, pregătit de grupul rus Gazprom. Gazoductul Nord Stream, care conectează Rusia şi Germania prin Marea Baltică, a fost însă priori-tar pentru partea rusă şi s-a mişcat mai repede, în timp ce dezvoltarea South Stream a întârziat, dar va fi realizată în următorii ani.

South Stream vizează transportul de gaze ruseşti către Europa prin Marea Neagră şi Bulgaria, începerea lucrărilor la partea offshore fiind programată pentru al doilea trimestru al anului viitor.

Liderul rus Vladimir Putin a ironizat în 2008 ideea de concurenţă între South Stream şi Nabucco, invocând tocmai absenţa unui furnizor de gaze.

„Poţi construi unul, două trei sau chiar cinci gazoducte. Întrebarea este ce gaze transporţi prin ele şi de unde le iei. Dacă cineva vrea să sape în pământ şi să îngroape nişte fier acolo, sub forma unei conducte, nu avem nimic de obiectat. Nu poate exista concurenţă atunci când un proiect are gaze, iar celălalt nu“, a afirmat Putin.

Proiectul Nabucco era privit de UE drept o soluţie pentru diversificarea alimentării cu gaze a con-tinentului. După 12 ani de discuţii, studii şi negocieri aprinse cu furnizorii de gaze din Asia, în prin-cipal Azerbaijanul, proiectul este însă sortit eşecului.

OMV, liderul consorţiului Nabucco, a anunţat, săptămâna trecută, că grupul de la Şah Deniz nu a selectat conducta ca rută de transport al gazelor naturale către Europa. Grupul austriac a precizat că volumul ridicat de „muncă de calitate“ şi eforturile făcute pentru realizarea Nabucco vor servi în beneficiul unor viitoare proiecte. Anunţul este echivalent cu eşecul proiectului, din moment ce con-sorţiul de la şah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat în discuţii cu partenerii Nabucco.

Rivalul mai mic. Timp de mai mulţi ani, Nabucco a fost concurat de conducta mai scurtă TAP pen-tru transportul gazelor azere către Europa. Gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline) face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Proiectul este dezvoltat de com-paniile Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).

Iniţial, Nabucco urma să transporte anual 31 miliarde metri cubi de gaze şi să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime totală de 3.300 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco Vest, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri - cu tranzit prin Bulgaria, România, Ungaria şi punct final în Austria - şi o capacitate de transport ce putea fi crescută de la 10 la 23 miliarde metri cubi pe an.

Azerbaijanul era singurul potenţial furnizor de gaze naturale pentru Nabucco, având în vedere sancţiunile economice împotriva Iranului. Exploatarea gazeiferă de la şah Deniz, situată în Marea Caspică, este operată de gigantul britanic BP, în parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbai-jan), Total (Franţa), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), şi TPAO (Turcia). Statoil este de asemenea unul dintre partenerii TAP.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/pentru-nabucco-a-cazut-cortina-europa-de-sud-est-depinde-tot-de-gazul-rusesc-11059287
11059287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.