O revoluţie care nu foloseşte la nimic. De câţi bani are nevoie Ucraina pentru a evita prăbuşirea economiei?

Autor: Marius Oncu Postat la 02 martie 2014 581 afişări

Ucraina are probleme mari, iar acestea nu sunt deloc noi. Înaintea ultimelor trei luni de proteste în care au murit peste 80 de oameni, înainte ca premierul să fie demis, poliţia să se retragă, iar preşedintele să fugă şi înainte ca ţara să ajungă aproape de haos şi război civil, Ucraina a fost sufocată de corupţie şi proastă administrare, dar şi de dependenţa de gazele din Rusia şi a ajuns aproape de faliment.

Preşedintele rus îşi pregăteşte în această perioadă următoarea mişcare după ce protestatarii ucraineni i-au dat peste cap planurile iniţiale. Între timp, a ordonat, în mod surprinzător, un exerciţiu militar al trupelor terestre şi aeriene chiar în vecinătatea Ucrainei. Exerciţiul ar trebui să demonstreze că Rusia este pregătită să acţioneze într-un moment de tensiune cu SUA şi UE.

Exerciţiul militar din Districtul Militar Vest, unul dintre cele patru în care este împărţită Rusia şi situat la graniţa cu Ucraina, se va desfăşura până la 3 martie şi va implica aproape 150.000 de militari, sute de tancuri şi baterii de artilerie, precum şi zeci de avioane şi nave, potrivit  oficialilor de la Moscova.

Kremlinul a anunţat şi măsuri pentru sporirea securităţii la sediul bazei Flotei Mării Negre a Rusiei, în peninsula Crimeea. În timp ce în estul ţării situaţia s-a menţinut mai calmă, în Crimeea, unde etnicii ruşi reprezintă 60% din populaţie, protestele împotriva noului guvern au fost violente şi chiar s-a cerut protecţia Rusiei faţă de noul regim. Kremlinul ar putea fi tentat astfel în mai mare măsură să intervină în zonă, repetând un scenariu aplicat anterior în Georgia, unde a susţinut două republici separatiste, potrivit Bloomberg.

Chiar şi o eventuală preluare a controlului în Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră, ar putea fi riscantă pentru Putin, întrucât ar putea provoca un conflict mai amplu, care să ameninţe chiar existenţa Ucrainei ca stat, afirmă Margot Light, profesor la London School of Economics. „Nu cred că vor încerca să facă ce au făcut în Georgia, pentru că s-ar teme, aşa cum s-ar teme toată lumea, că ar cauza dezintegrarea ţării, că se va ajunge la război civil", a spus Light.

Rusiei îi rămân totuşi pentru negocierile următoare arme destul de puternice, respectiv poziţia de furnizor a 80% din gazele naturale ale Ucrainei, de principal creditor al ţării şi de partener comercial care preia o mare parte din producţia industriei ucrainene. „Principalul obiectiv al Rusiei în acest moment este de a menţine cât mai multe pârghii de presiune asupra viitorului guvern al Ucrainei„, a declarat Jonathan Eyal, directorul institutului britanic Royal United Services.

Problemele Ucrainei ar putea fi puternic agravate dacă Rusia decide să răspundă prin măsuri economice schimbării regimului, dacă cere ca Ucraina să achite la timp datoriile sau încurajează mişcările separatiste din est şi sud. În mod cert Putin nu a renunţat, iar bătălia Rusiei pentru Ucraina nu s-a încheiat. Ucraina este în criză de timp, iar viitorul său este legat încă în prea mare măsură de vecinul de la răsărit căruia vrea să-i întoarcă spatele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
criza,
revolutie,
faliment
/special/o-revolutie-care-nu-foloseste-la-nimic-de-cati-bani-are-nevoie-ucraina-pentru-a-evita-prabusirea-economiei-12179040
12179040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.