O revoluţie care nu foloseşte la nimic. De câţi bani are nevoie Ucraina pentru a evita prăbuşirea economiei?

Autor: Marius Oncu Postat la 02 martie 2014 581 afişări

Ucraina are probleme mari, iar acestea nu sunt deloc noi. Înaintea ultimelor trei luni de proteste în care au murit peste 80 de oameni, înainte ca premierul să fie demis, poliţia să se retragă, iar preşedintele să fugă şi înainte ca ţara să ajungă aproape de haos şi război civil, Ucraina a fost sufocată de corupţie şi proastă administrare, dar şi de dependenţa de gazele din Rusia şi a ajuns aproape de faliment.

SPRE FALIMENT. Mulţi economişti consideră că Ucraina se îndreaptă către colaps financiar, din cauza sumelor mari pe care trebuie să le plătească şi a capacităţii reduse de a împrumuta bani, spune BBC. Ţara are nevoie disperată de bani, a declarat Lilit Gevorgyan, analist la IHS Global Insight. „Situaţia nu arată deloc bine pentru Ucraina dacă nu face rost de valută cât de repede posibil„, a spus Gevorgyan.

Ucraina a primit promisiuni repetate de ajutor financiar din partea UE şi a Statelor Unite, dar nu este clar cât de repede va sosi acesta. FMI, care ar trebui să vină cu cea mai mare parte a fondurilor, a transmis clar că va cere măsuri de austeritate şi reforme, amânate timp îndelungat, în schimbul unui pachet financiar.

De asemenea, statele puternice din UE, care au tratat cu severitate mai multe ţări membre când acestea au avut nevoie de sprijin în contextul crizei datoriilor suverane, precum Grecia, Portugalia şi Irlanda, nu vor fi probabil mai darnice cu Ucraina.

Totodată, Rusia a suspendat un împrumut de 15 miliarde de dolari convenit cu Ianukovici în decembrie. Linia de credit şi o reducere semnificativă a preţului gazelor naturale au reprezentat „recompensele„ oferite de Rusia pentru decizia Ucrainei de a renunţa la acordul cu UE.

Valoarea monedei naţionale, grivna, a scăzut abrupt, iar ratingul suveran al ţării a fost retrogradat în asemenea măsură, încât Ucraina nu se poate împrumuta de pe pieţele financiare.

Rezervele valutare s-au prăbuşit, din cauza eforturilor băncii centrale de a susţine moneda naţională, iar executivul de la Kiev, care în curând va avea probleme cu plata salariilor şi pensiilor, a anunţat că ţara are nevoie de împrumuturi externe de 35 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului următor.

Rusia se opune schimbării regimului şi a informat că nu se mai consideră obligată să acorde Ucrainei şi restul împrumutului de 15 miliarde de dolari, din care a transferat doar 3 miliarde de dolari. De asemenea, Kremlinul refuză să includă această sumă într-un eventual program de restructurare a datoriilor pe care l-ar pune la cale UE şi SUA.

DE CÂŢI BANI ARE NEVOIE UCRAINA. Pentru a evita o criză a balanţei de plăţi, sinteza tranzacţiilor economice şi financiare cu restul lumii, Ucraina are nevoie de ajutor financiar rapid şi de amploare, circa 20-25 miliarde de dolari în acest an, potrivit firmei britanice de cercetare Capital Economics.

În pofida evenimentelor din ultimele zile, ţara se îndreaptă tot către criză. Cererea de valută a populaţiei a crescut, iar intrările de capital probabil s-au blocat complet. În acelaşi timp, rezervele valutare ale Băncii Naţionale au scăzut la numai 15 miliarde de dolari, acoperind echivalentul a mai puţin de două luni de importuri. Alternativa unei linii de finanţare de urgenţă ar fi deprecierea în continuare, posibil dezordonată, a grivnei şi introducerea de măsuri pentru controlul capitalului.

Presupunând că se poate ajunge rapid la un acord, întrebarea majoră este la cât ar trebui să se ridice un împrumut extern. Există multă incertitudine privind situaţia financiară. În acest context este esenţial necesarul de împrumt în valută al ţării, întrucât banca centrală ucraineană poate asigura finanţare în monedă locală.

În total, Ucraina are datorii externe care ajung la maturitate în acest an de 66 de miliarde de dolari. O mare parte a acestora, 46 de miliarde de dolari, este a companiilor. Jumătate din creditele companiilor sunt finanţări comerciale, care au fost rostogolite uşor în trecut, chiar şi în timpul unor crize.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
criza,
revolutie,
faliment
/special/o-revolutie-care-nu-foloseste-la-nimic-de-cati-bani-are-nevoie-ucraina-pentru-a-evita-prabusirea-economiei-12179040
12179040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.