O revoluţie care nu foloseşte la nimic. De câţi bani are nevoie Ucraina pentru a evita prăbuşirea economiei?

Autor: Marius Oncu Postat la 02 martie 2014 581 afişări

Ucraina are probleme mari, iar acestea nu sunt deloc noi. Înaintea ultimelor trei luni de proteste în care au murit peste 80 de oameni, înainte ca premierul să fie demis, poliţia să se retragă, iar preşedintele să fugă şi înainte ca ţara să ajungă aproape de haos şi război civil, Ucraina a fost sufocată de corupţie şi proastă administrare, dar şi de dependenţa de gazele din Rusia şi a ajuns aproape de faliment.

Băncile au de plătit în 2014 datorii externe de 13 miliarde de dolari, însă în cazul instituţiilor de credit va fi crucială disponibilitatea grupurilor bancare străine de a-şi menţine expunerea faţă de subsidiarele din Ucraina. Până în prezent nu sunt semne că acestea ar tăia liniile de credit, potrivit Capital Economics.

Riscurile reprezentate de rostogolirea creditelor companiilor şi băncilor nu sunt de ignorat, însă problemele majore sunt în sectorul de stat. Guvernul are de plătit în acest an 6,2 miliarde de dolari în contul unor împrumuturi anterioare, inclusiv 2,7 miliarde de dolari către FMI.

Totodată, compania de stat Naftogaz are de răscumpărat în septembrie obligaţiuni în valoare de 1,6 miliarde de dolari, precum şi datorii tot de 1,6 miliarde de dolari către Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale. În total guvernul ar avea nevoie de finanţare externă de 9,4 miliarde de dolari în acest an.

În plus, Kievul trebuie să-şi acopere şi deficitul de cont curent. Presupunând că Gazprom renunţă la reducerea preţului la gaze acordată fostului stat sovietic în decembrie, Ucraina va avea un deficit de cont curent (excluzând plata dobânzilor la datoria externă a statului) de circa 13-14 miliarde de dolari.

Astfel, necesarul de finanţare pentru a fi depăşit cu bine anul în curs se situează la 20-25 de miliarde de dolari. Suma ar putea varia. În cazul instalării unui guvern credibil cu sprijinul UE şi al FMI, necesarul de ajutor extern ar putea fi redus de reluarea intrărilor de capital străin. Ucraina ar avea nevoie de mai mulţi bani dacă se agravează situaţia politică, iar băncile şi companiile nu-şi pot finanţa datoriile.

Pentru moment însă, esenţial este ca Ucraina să primească rapid finanţare externă, iar aceasta să fie consistentă. 

UMILINŢA LUI PUTIN. Decizia guvernului de a nu semna la sfârşitul anului trecut, când Ianukovici era încă preşedinte, pactul de asociere cu UE a fost văzută la nivel internaţional drept o mare victorie a preşedintelui rus Vladimir Putin în competiţia cu Occidentul pentru cel mai important stat fost sovietic. Putin a exercitat presiuni uriaşe, inclusiv prin ameninţări cu sanc-ţiuni comerciale, pentru a înde-părta ţara de UE. Preşedintele rus visează să construiască un bloc economic cu foste state sovietice care să rivalizeze cu UE, iar acesta ar avea şanse reduse fără Ucraina. Drept recompensă pentru decizia pe placul lui Putin, Ianukovici urma să primească un împrumut de 15 miliarde de dolari şi o reducere a preţului la gaze.

DUPĂ RĂSTURNAREA DE REGIM DIN UCRAINA, PUTIN ESTE FURIOS, IAR PREŢUL FAVORABIL ŞI FINANŢAREA SUNT INCERTE. Evenimentele au umbrit chiar şi Olimpiada de la Soci, care ar fi trebuit să reprezinte un moment de triumf pentru Rusia şi Putin, pentru care s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari. „Putin a suferit cea mai semnificativă înfrângere în politica externă din ultimul deceniu„, de la Revoluţia Portocalie din 2004, a declarat Tim Ash, economist-şef pentru pieţe emergente la Standard Bank Group.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
criza,
revolutie,
faliment
/special/o-revolutie-care-nu-foloseste-la-nimic-de-cati-bani-are-nevoie-ucraina-pentru-a-evita-prabusirea-economiei-12179040
12179040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.