Norii negri se aduna deasupra Portugaliei

Postat la 07 iunie 2010 34 afişări

In Portugalia, un guvern aflat la mana opozitiei si condus de socialistul Jose Socrates promite sa nu cedeze protestelor publice si sa mearga mai departe cu reduceri dureroase ale cheltuielilor publice. Pana la vederea primelor rezultate, agentiile de rating si portughezii insisi mentin un mare semn de intrebare asupra viitorului economiei.

Moreira, care are si el o afacere imobiliara, adauga ca "pe vremuri, pana in anii '70 si la revolutie, aveam cele mai mari rate de economisire din Europa, numai ca mai apoi oamenii au inceput sa se imprumute, nu pentru ca voiau sa calatoreasca sau sa aiba o masina mai frumoasa, ci pentru ca au fost nevoiti sa-si cumpere casa in loc sa inchirieze una". Portugalia nu se confrunta cu perspectiva unui colaps al pietei imobiliare, asa cum e in Spania, unde epoca de glorie din constructii a adus cate 2,8 milioane de noi locuinte la fiecare cinci ani, insa numai 1,5 milioane dintre acestea au fost si vandute, potrivit unui studiu lansat luna trecuta de Morgan Stanley.

Dar in termeni de management al finantelor publice, Portugalia se apropie de cele mai prost performante tari din blocul euro, dupa ce deficitul sau bugetar a ajuns anul trecut la 9,3% din PIB, fata de 2,8%, cat a fost in 2008. Irlanda, Grecia si Spania sunt nevoite sa reduca acum niste deficite care au ajuns anul trecut la 14,3%, 13,6%, respectiv 12,2% din PIB. Costurile de indatorare a guvernului pe pietele financiare au crescut in Portugalia, impreuna cu cele ale altor economii din zona euro.

Ratingul de credit al tarii a fost coborat recent cu doua trepte, la A-, de catre Standard & Poor's, care sustine ca slabiciunile structurale ale finantelor Portugaliei si economia sa necompetitiva au justificat aceasta decizie. "Guvernul e obligat acum sa faca o ajustare majora a cheltuielilor publice", conchide Vitor Bento, profesor de economie la Universitatea Catolica din Lisabona. "Daca facem asta si reducem si deficitul fiscal primar, se va ajunge si la cresterea ratei de economisire."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/norii-negri-se-aduna-deasupra-portugaliei-6274892
6274892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.