Norii negri se aduna deasupra Portugaliei

Postat la 07 iunie 2010 34 afişări

In Portugalia, un guvern aflat la mana opozitiei si condus de socialistul Jose Socrates promite sa nu cedeze protestelor publice si sa mearga mai departe cu reduceri dureroase ale cheltuielilor publice. Pana la vederea primelor rezultate, agentiile de rating si portughezii insisi mentin un mare semn de intrebare asupra viitorului economiei.

Guvernul de centru-stanga al lui Socrates, care conduce tara cu sprijinul tacit al opozitiei de cand a pierdut majoritatea parlamentara, in septembrie, pare putin pregatit sa combata legile de inspiratie socialista care au restrans piata imobiliara, desi i-au ajutat pe batrani sa supravietuiasca in cea mai saraca tara a vestului Europei. Dupa Marea Britanie, Portugalia are si cea mai inegala distributie a veniturilor din regiune, cu un salariu lunar minim de 475 de euro, comparativ cu 633 de euro, cat este in Spania invecinata.

Chiar inainte de anuntul guvernamental de la 13 mai, problemele economice ale Portugaliei au creat tensiuni sociale. Anul acesta, grevele impotriva inghetarii veniturilor in sectorul public au generat in mai multe randuri haos in transporturi si au fortat inchiderea temporara a scolilor si a spitalelor. "Nimeni nu a avut curajul politic sa schimbe ceva, de pilda aceste legi ale chiriei, si nu vad situatia modificandu-se pe termen scurt, chiar daca nu-i vad nici pe portughezi in stare sa reactioneze atat de dramatic pe cat au facut-o grecii", e de parere Salvador Posser, care conduce o afacere familiala de inchirieri de echipament de constructii. Pe langa ca au distorsionat preturile din piata imobiliara, legile privind chiria au lasat si cicatrici fizice in peisajul urban. Centrele istorice ale oraselor sunt impanzite de case paraginite si abandonate, care sunt fie obiectul unui proces, ori aduc un venit din chirii insuficient pentru acoperirea costurilor de reparatii si de intretinere.

"Aceasta criza economica este evident ca face ca instantele noastre - si asa lente - sa fie tot mai ocupate din cauza numarului mare de conflicte care apar intre chiriasi si proprietari", explica Menezes Leitao, profesor de drept si presedinte al PLA, o asociatie a proprietarilor. Salvador Posser arata ca, potrivit unei estimari recente, 8% din cladirile aflate in centrul Lisabonei au fost parasite, cele mai multe din cauza problemelor legate de chirii. In Porto, al doilea cel mai mare oras, mai putin de 10% dintre constructiile din interiorul orasului sunt disponibile pentru inchiriere, ceea ce a dus la micsorarea cu o treime a numarului de locuitori in ultimii 30 de ani. "Si in momentul de fata pierdem circa 30 de locuitori pe zi", spune Rui Moreira, presedintele Asociatiei Comerciale din Porto.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/norii-negri-se-aduna-deasupra-portugaliei-6274892
6274892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.