Norii negri se aduna deasupra Portugaliei

Postat la 07 iunie 2010 34 afişări

In Portugalia, un guvern aflat la mana opozitiei si condus de socialistul Jose Socrates promite sa nu cedeze protestelor publice si sa mearga mai departe cu reduceri dureroase ale cheltuielilor publice. Pana la vederea primelor rezultate, agentiile de rating si portughezii insisi mentin un mare semn de intrebare asupra viitorului economiei.

In Grecia, protestele recente impotriva masurilor de austeritate s-au soldat cu victime umane. In Spania, doua dintre principalele sindicate au chemat toti angajatii din sectorul public sa vina la greva la 2 iunie impotriva reducerilor de salarii si beneficii anuntate de guvern. In Portugalia, partidele mai mici au chemat si ele la rezistenta. Jeronimo de Sousa, liderul Partidului Comunist, a spus la televiziunea portugheza ca "oamenii trebuie sa riposteze cu proteste si cu lupta". Presate de ceilalti sefi de state, guvernele din Portugalia si Spania au apucat pe cai asemanatoare, ca sa-si aduca economia din nou in interiorul limitelor de deficit agreate pentru zona euro. Dar desi probleme similare de nesabuinta exista si in multe alte state europene si in Statele Unite, fiecare dintre cele 16 state ale zonei euro are propriile sale probleme economice si propriile particularitati in sistemele juridice si sociale, iar pe acestea se concentreaza efortul de reforma.

Regulile antice ale Portugaliei in ce-i priveste pe chiriasi, spre exemplu, provin din doua revolutii care au cimentat antagonismul dintre proprietari si chiriasi: prima a fost in 1910, cand s-a pus capat monarhiei, si a doua a fost in 1974, cand a fost inlaturata dictatura si Portugalia a revenit la democratie.

Legislatia postrevolutionara a ajutat la protejarea chiriasilor, dar a dus si la o penurie de locuinte de inchiriat. Aceasta, in schimb, a convins tanara generatie de portughezi sa profite de dobanzile mici si sa cumpere locuinte - adesea in suburbii nou-create - ducand la explozia creditelor ipotecare si lasand Portugalia cu una dintre cele mai mici rate de economisire din Europa, de doar 7,5%. "Acest sistem de chirii controlate este o mare problema pentru economia portugheza, dar probabil va trebui sa asteptam o schimbare de generatie ca sa putem face o reforma institutionala", crede Cristina Casalinho, economist-sef la banca portugheza Banco BPI. Dincolo de alimentarea creditului imobiliar, adauga ea, "sistemul blocheaza de fapt flexibilitatea si mobilitatea de pe piata muncii, pentru ca e posibil sa-ti gasesti un alt loc de munca intr-un alt oras, dar iti va fi probabil foarte dificil sa inchiriezi o casa acolo".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/norii-negri-se-aduna-deasupra-portugaliei-6274892
6274892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.