MEET THE CEO - Mihai Rohan - Intalnire cu un constructor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 ianuarie 2011 338 afişări

A vazut tot ce se putea vedea in materie de tranzitie de la socialism la comunism, de nastere si crestere a pietei cimentului in Romania si de civilizatie a constructiei. Mihai Rohan, cel pe care presa l-a botezat "tatal cimentului", preda acum stafeta la Carpatcement unui manager care a invatat meserie in aceeasi companie.

Mihai Rohan afirma ca, prin natura afacerii, stie intotdeauna dinainte ce se afla pe masa arhitectilor si ce se va construi peste cativa ani, asa incat poate spune cum va arata Bucurestiul peste cativa ani. "Sigur ca sunt multe idei bune pe plansete intotdeauna, dar daca nu au clienti si finantare, nu se realizeaza. Eu nu cred ca orasul se va schimba mult in urmatorii cinci ani, cu cladiri foarte inalte, cu edificii noi de birouri si cu alte malluri, pentru ca nu este nevoie de ele." Majoritatea constructiilor noi vor fi de domeniul infrastructurii si al constructiilor rezidentiale, in speta ansambluri rezidentiale, iar de aici vor veni si comenzile pentru industria de constructii si cea de ciment.

Piata cimentului, asa afectata de criza cum e, va continua sa fie traversata insa de probleme asemanatoare cu cele din anii de boom, ceea ce se explica prin caracterul ei foarte concentrat, cu cateva grupuri mari care domina Europa. La noi, in 2005, Consiliul Concurentei i-a amendat cu 28 de milioane de euro pe cei trei mari producatori - Lafarge, Holcim si Carpatcement, acuzandu-i ca au stabilit in comun pretul la produsele livrate, ca sa-si imparta piata. Investigatia a fost lunga, a inceput in 2001 si, dupa cum s-a vazut ulterior, lucrurile nu s-au oprit odata cu amenda: Carpatcement, care primise atunci o amenda de 313,2 miliarde de lei, a contestat in 2007 verdictul Consiliului si a avut castig de cauza. Acum, la nivel european, problemele se repeta: Comisia Europeana a lansat la inceputul lui decembrie o ancheta asupra a opt companii producatoare de ciment, intre care Lafarge, Holcim, HeidelbergCement, Italcementi sau Cemex, pe motiv ca au violat legislatia antitrust tot din motive de control in comun al pretului. UE poate impune companiilor amenzi de pana la 10% din cifra globala de vanzari daca vinovatia lor e dovedita.

In interviuri anterioare, Mihai Rohan afirma ca se asteapta ca noi cresteri ale industriei la nivelul celor din perioada 2006-2008 sa poata avea loc, dar numai in orizontul a cinci-zece ani, in intervalul 2015-2017, determinate de investitiile in infrastructura si in constructia de locuinte, pentru ca in continuare cererea de case este mare. Cat priveste ceea ce s-a facut pana acum, daca ar fi sa compare felul cum s-a construit inainte de 1989 cu ceea ce s-a intamplat ulterior, Mihai Rohan se declara impresionat de modul cum a evoluat peisajul urban. "Nu poti sa contesti felul spectaculos in care s-au schimbat Bucurestiul, sau Mamaia, de pilda". Atunci de ce se raporteaza oamenii mereu la trecut si deplang felul cum se traia inainte? Pentru ca pe atunci toata lumea avea un salariu asigurat, un loc de munca, desi nu conta intotdeauna calitatea muncii, iar competitia si performanta nu erau incurajate, raspunde managerul, cu un aer aproape didactic.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
meet the ceo,
special,
Mihai Rohan,
Carpatcement
/special/meet-the-ceo-mihai-rohan-intalnire-cu-un-constructor-7899921
7899921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.