Lectie pentru Romania: Economia sud-americana creste. Dar cu ce pret?

Postat la 19 iulie 2010 112 afişări

America Latina, impovarata in trecut de falimente nationale din cauza datoriilor, de devalorizari ale monedelor nationale si de solicitari de salvare financiara adresate tarilor bogate, trece acum printr-o perioada de crestere economica robusta, pe care statele din emisfera nordica au toate motivele s-o invidieze.

Investitiile straine au curs spre Peru, in special in minerit. Dar aceste investitii pun in evidenta atat puncte slabe, cat si puncte tari. Mineritul insumeaza circa opt procente din activitatea economica, dar asigura cam jumatate din veniturile fiscale, creand probleme daca preturile la materiile prime vor scadea, spune Pedro Pablo Kuczynski, fost ministru de finante peruan.

Inegalitati profunde exista in special intre capitala Lima si zonele inalte din Anzi si din padurile din bazinul Amazonului, unde factiuni ale gherilei "Calea Luminoasa" alimenteaza comertul cu cocaina. Circa 70% din forta de munca inca lucreaza in afara sistemului fiscalizat, privand muncitorii de beneficii si pe autoritati de venituri.

Dar ceva din ceea ce straluceste acum in boom-ul din Peru pare sa pregateasca drumul catre o prosperitate de durata. Felipe Castillo, 60 de ani, primar in Los Olivos, investeste veniturile din impozite intr-o noua universitate municipala cu taxe mici pentru 4.000 de studenti. n timpul discutiei, admira cladirea cu 11 etaje situata intr-o zona saraca, dar care acum incepe sa semene cu un district locuit de clasa mijlocie.

"Poate ca studentii de la aceasta institutie vor privi greselile politicilor noastre economice din trecut ca la trasaturile tragice ale unei epoci apuse", spera primarul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/lectie-pentru-romania-economia-sud-americana-creste-dar-cu-ce-pret-6585296
6585296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.