Lectie pentru Romania: Economia sud-americana creste. Dar cu ce pret?

Postat la 19 iulie 2010 112 afişări

America Latina, impovarata in trecut de falimente nationale din cauza datoriilor, de devalorizari ale monedelor nationale si de solicitari de salvare financiara adresate tarilor bogate, trece acum printr-o perioada de crestere economica robusta, pe care statele din emisfera nordica au toate motivele s-o invidieze.

Los Olivos ofera o idee despre cum zone din America Latina ies din saracie, dar persista inca si mari exceptii. n Venezuela, penele de electricitate si teama de exproprieri au cauzat o scadere a PIB cu 5,8% in primul trimestru.

Dar Venezuela, si intr-o mai mica masura Ecuadorul, o alta tara dependenta de exportul de petrol si care e in urma vecinilor in ce priveste cresterea economica, par sa fie exceptiile unei tendinte generale.

Chiar tarile mici aliniate ideologic cu Venezuela au adoptat politici pragmatice si o duc destul de bine. n vreme ce Europa se zbate in temeri de contagiune de la criza datoriilor din Grecia, agentia de rating Standard & Poor's a crescut ratingul Boliviei in mai, pe seama solidei sale situatii financiare.

Evolutia Americii Latine reflecta in mare masura o tot mai stransa interdependenta cu Asia, unde China si alte state sfideaza si ele in continuare criza. China a depasit anul trecut Statele Unite ca principal partener comercial al Braziliei si este cel de-al doilea partener comercial pentru state ca Venezuela sau Columbia, principalul aliat al Washingtonului din regiune.

Unii experti in istoria de suisuri si coborasuri economice a Americii Latine spun ca aceasta revenire robusta ar putea fi prea frumoasa ca sa reziste, aratand catre politicile imprevizibile din unele tari, dependenta excesiva de exporturi si riscurile unei majorari excesive a comertului cu China.

Michael Pettis de la la Universitatea Pekin din Beijing, specialist in legaturile financiare ale tarii asiatice cu statele in curs de dezvoltare, spune ca America de Sud este expusa in special din cauza faptului ca politicile chineze de stimulare economica au crescut cererea globala de marfuri de baza si au favorizat stocarea de materii prime de catre China.

"n interiorul Chinei exista o dezbatere feroce cu privire la cat de sustenabila este aceasta crestere bazata pe investitii", explica Pettis. "Eu sunt ingrijorat ca prea putini decidenti din America Latina sunt constienti de acesta dezbatere si de vulnerabilitatea similara din America Latina."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/lectie-pentru-romania-economia-sud-americana-creste-dar-cu-ce-pret-6585296
6585296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.