Lectie pentru Romania: Economia sud-americana creste. Dar cu ce pret?

Postat la 19 iulie 2010 112 afişări

America Latina, impovarata in trecut de falimente nationale din cauza datoriilor, de devalorizari ale monedelor nationale si de solicitari de salvare financiara adresate tarilor bogate, trece acum printr-o perioada de crestere economica robusta, pe care statele din emisfera nordica au toate motivele s-o invidieze.

Alti economisti, inclusiv Nicolas Eyzaguirre, director la departamentul Emisferei Occidentale al Fondului Monetar International, sugereaza ca dobanzile mici de la nivel international, un alt factor ce sprijina performanta Americii Latine, nu vor rezista prea mult. Ei lauda insa politicile interne din statele sud-americane, care sprijina constant cresterea.

Chile, spre exemplu, a pastrat venituri de pe urma exporturilor de cupru cand preturile la marfurile de baza erau sus, permitandu-si sa puna anul trecut in practica un plan de stimulare economica si sa-si revina de pe urma cutremurului din februarie. Economia din Chile a crescut cu 8,2% in aprilie fata de luna anterioara, cea mai mare crestere din 1996 incoace.

"De aceasta data, impactul pozitiv e probabil chiar mai intens decat in trecut, de vreme ce unele tari au economisit cel putin o parte din castigurile anilor trecuti", explica Eyzaguirre.

n interiorul FMI, redresarea Americii Latine se vede ca un rezultat al controlului politic, in special pentru Brazilia, care si-a achitat datoriile catre Fond si cauta sa-si creasca dreptul de vot in interiorul institutiei. Dupa ce Brazilia a anuntat niveluri de crestere similare cu ale Chinei, presedintele Luiz Inacio Lula da Silva nutreste ambitii de putere ce depasesc cadrul subcontinentului, gandindu-se la investitii de genul unei televiziuni de stat care sa transmita programe pentru statele africane.

David Rothkopf, fost oficial la Ministerul Comertului in administratia Clinton, aminteste si de zecile de ambasade si consulate pe care le-a deschis Lula da Silva.

"Ca si alte state ale Americii Latine, Brazilia trebuie sa-si imbunatateasca infrastructura si sa scoleasca mai multi ingineri, dar ea intruchipeaza sporirea influentei puterilor emergente, una dintre marile teme ale acestui secol."

Peru, stat a carui crestere economica se asteapta sa rivalizeze sau chiar sa o depaseasca pe cea a Braziliei in urmatorii ani, este un exemplu al problemelor care au ramas intr-o economie efervescenta.

Tara se lauda cu companii etalon ca Ajegroup, fondata in timpul haosului din anii '80. Acum, producatorul de bauturi racoritoare rivalizeaza cu grupuri de talia Coca-Cola, nu doar in tara, ci si in alte zone din America Latina.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/lectie-pentru-romania-economia-sud-americana-creste-dar-cu-ce-pret-6585296
6585296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.