Lecţia islandeză: ce putem învăţa de la insula care s-a prăbuşit şi acum renaşte

Autor: Marius Oncu Postat la 22 ianuarie 2014 1462 afişări

Islanda a trecut în 2008 prin unul din cele mai grave colapsuri financiare pe care le poate înregistra o ţară. De atunci, însă, recuperarea acesteia a fost la fel de impresionantă. Reporterii revistei germane Spiegel au călătorit în Islanda pentru a afla la faţa locului dacă se poate învăţa o lecţie din evoluţia acestei ţări.

EXPERTA ÎN ÎMPLETIT ŞI RELAŢII. Criza financiară a Islandei şi recuperarea ţării pot fi văzute drept cea mai scumpă terapie de grup din toate timpurile. Islandezii au avut la dispoziţie cinci ani în care să se întrebe: cine suntem şi care este locul nostru în lume?

„Mă bucur că a venit criza. Noi, islandezii, ştim din nou ce este important„, a spus Ragnheidur Eiríksdóttir, care îşi spune pe scurt Ragga. Dacă ar fi să o credem pe Ragga şi câteva sondaje de opinie, împletitul se află în această categorie. Din 2008, „brusc toată lumea a început să împletească pulovere islandeze", afirmă ea. Tinerii par, într-adevăr, îmbrăcaţi tot mai des în pulovere lucrate manual, în detrimentul unor mărci precum Zara sau H&M.

„Sunt călduroase, sunt frumoase, sunt foarte islandeze. Au ceva foarte reconfortant„, spune Ragga, adăugând că le vede şi ca pe o antiteză la costume, uniforma globală a bancherilor. Eiríksdóttir a început să dea lecţii de împletit tinerilor islandezi şi a scos şi un DVD cu indicaţii, călătoreşte prin Europa şi SUA, iar în Islanda deţine Knitting Iceland, agenţie specializată în tururi cu tematică despre împletit.

După declanşarea crizei, mulţi islandezi au renunţat la restul lumii şi la comerţul global. Au început să petreacă mai mult timp cu familiile, în aer liber şi citind cărţi islandeze. Consumul de alcool a scăzut în rândul populaţiei tinere, iar sentimentul subiectiv al satisfacţiei a crescut. Odată cu interesul pentru împletit a venit şi o cerere mai mare pentru mâncăruri tradiţionale, precum măruntaie de miel, testicule de berbec murate şi carne fermentată de rechin, cu miros oribil. Eşti ceea ce mănânci, iar islandezii vroiau să fie din nou islandezi.

Ragga este, de asemenea, specialist în relaţii. Moderează o emisiune TV şi scrie o carte numită „Secretele sexuale ale islandezilor„. Bărbaţii şi femeile din Islanda nu au probleme în a se găsi şi a începe relaţii. Ce altceva este de făcut iarna, când este noapte şi ziua?

Cu o medie de 2,2 copii la fiecare femeie, Islanda are şi cea mai ridicată rată a natalităţii din Europa. Structura demografică a ţării nu este similară altor state europene. Economistul Jónsson o numeşte Demografie de Lumea a Treia, cu jumătate din populaţia ţării cu vârste sub 35 de ani.

Rata ridicată a natalităţii ar putea fi legată şi de faptul că Islanda consideră îngrijirea copiilor ca pe o responsabilitate a statului. Circa 90% dintre copiii între 1 şi 5 ani merg pe parcursul zilei la creşe şi grădiniţe de stat, în timp ce 78% din femei au locuri de muncă, cea mai ridicată rată din lume. Există, însă, şi un alt motiv, afirmă Ragga. „Suntem puţini. Trebuie să evităm să devenim şi mai puţini."

În timpul unei plimbări prin parcurile din Reykjavik, vizitatorul din Europa continentală ar putea avea impresia unei călătorii atât în trecut, cât şi în viitor. Pot fi văzute mai multe cupluri împingând cărucioare decât a văzut Germania începând din anii ’50. În acelaşi timp, această generaţie este foarte bine educată şi conectată. Circa 95% au acces la internet, iar o treime deţin diplome universitare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
islanda,
financiar,
reportaj,
economie
/special/lectia-islandeza-ce-putem-invata-de-la-insula-care-s-a-prabusit-si-acum-renaste-11944640
11944640
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.