Grecia, simbolul problemelor viitoare ale Europei

Postat la 29 martie 2010 31 afişări

Grecia este simbolul problemelor pe care mare parte din Europa le va avea in curand: in cateva zeci de ani, daca nu se modifica actualele conditii de pensionare, platile pentru cei care se retrag din activitate vor fi o povara aproape de nesuportat pentru cei tot mai putini angajati ramasi sa le plateasca pensiile si serviciile medicale.

"Cheltuielile cu pensiile sunt estimate sa se dubleze", spune Manos Matsaganis, profesor la Universitatea din Atena si autor a numeroase studii despre sistemul de pensii al Greciei. "Asa ceva este nesustenabil." Totusi, milioanele de cetateni care se bazeaza pe aceste plati nu vor renunta atat de usor la pensiile lor. Ideea este sigur adevarata in cazul lui Christos Bourdakis, un fost contabil in sistemul de stat, acum pensionar, pe care il gasim intr-un sediu sindical din Atena. Bourdakis nu e deloc dispus sa ofere vreo concesie cu privire la pensia sa, indiferent de severitatea crizei. E un sustinator infocat al sistemului care-i plateste o pensie anuala de 30.000 de euro - mai mult decat castiga inainte de a se pensiona, cu 13 ani in urma, pe cand avea 60 de ani. A scris si o carte in apararea acestor principii, "Ghidul garantarii pensiilor pentru functionarii publici din Grecia".

"Trebuie sa ne protejam standardele de viata", spune Bourdakis. "Pensionarii nu ar trebui sa plateasca pentru criza creata de bancheri."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/grecia-simbolul-problemelor-viitoare-ale-europei-5779844
5779844
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.