Geopolitica lui Vladimir Putin: Ucraina s-ar putea să regrete că a fost a treia mare putere nucleară a lumii

Autor: Marius Oncu Postat la 13 martie 2014 3349 afişări

După schimbarea de regim din Ucraina, Rusia a ocupat peninsula Crimeea, parte a unui stat suveran faţă de care s-a angajat, în 1994, alături de SUA şi Marea Britanie, să nu folosească forţa, în schimbul cedării arsenalului nuclear rămas după destrămarea URSS. Pentru scurt timp, Ucraina a fost a treia mare putere nucleară a lumii, statut pe care s-ar putea să-l regrete acum.

Bursa şi rubla şi-au revenit parţial după ce Putin a anunţat că nu are planuri să anexeze Crimeea sau să invadeze Ucraina. Cel puţin nu pentru moment.

Jocul riscant al preşedintelui rus ameninţă finanţări de până la 8 miliarde de dolari pe care vor să le obţină diverse companii. SUA au avertizat cu excluderea Rusiei din G8, îngheţarea de active şi restricţii de călătorie pentru oficiali ai Kremlinului. Avertismentele SUA ar putea determina bancherii să reevalueze unele înţelegeri.

Ieşirile de capital amintesc de ultima campanie a lui Putin, în 2008 în Georgia, o altă fostă republică sovietică, campanie ce a precedat cu o lună de zile colapsul Lehman Brothers. Conflictul a cauzat ieşiri de capital de cel puţin 290 de miliarde de dolari, în timp ce averea totală a celor mai bogaţi 25 de ruşi a scăzut într-o perioadă de cinci luni cu 230 de miliarde de dolari.

Acum, chiar şi înaintea evenimentelor de la Kiev, Rusia estima ieşiri de capital de până la

35 de miliarde de dolari pentru primul trimestru, mai mult de jumătate comparativ cu 63 de miliarde de dolari anul trecut.

Evenimentele din Crimeea pot fi adăugate pe lista motivelor pentru retragerile de capital, alături de corupţie, birocraţie şi problemele din justiţie, a spus Ash. Acestea sunt completate de reducerea lichidităţilor introduse de Rezerva Federală a SUA în sistemul financiar mondial printr-un program masiv de achiziţii de obligaţiuni.

CEA MAI MARE UMILINŢĂ. „Pierderea de imagine din aceste zile este probabil cea mai mare umilinţă îndurată vreodată de Putin, iar Rusia nu este obişnuită să piardă astfel de bătălii în propriul prag. Chiar dacă evenimentele din Ucraina sunt determinate mai mult de politic şi mai puţin de economic, există potenţial pentru un impact economic negativ puternic asupra Rusiei„, a declarat Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics.

În noiembrie, când a oferit Ucrainei conduse la acel moment de Viktor Ianukovici un împrumut de 15 miliarde de dolari şi reducerea preţului la gaze pentru a renunţa la un acord de asociere cu UE, Putin a afirmat că băncile ruseşti au împrumuturi şi active de 28 de miliarde de dolari în Ucraina.

Eventuale probleme cu aceste împrumuturi ar afecta solvabilitatea instituţiilor de credit din Rusia, a avertizat agenţia de rating Fitch. 

CONDUCTE. Companiile din Rusia au investiţii în Ucraina în sectoare precum energie, apărare şi agricultură. Ucraina este pe locul cinci în rândul partenerilor comerciali ai Rusiei, cu 39,6 miliarde de dolari anul trecut. Şi mai importantă pentru Putin este reţeaua de gazoducte a Ucrainei, prin care Gazprom livrează în Europa mai mult de jumătate din gazele vândute pe cea mai importantă piaţă a sa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/geopolitica-lui-vladimir-putin-ucraina-s-ar-putea-sa-regrete-ca-a-fost-a-treia-mare-putere-nucleara-a-lumii-12258661
12258661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.