Europei i s-a acrit de austeritatea promovată de Angela Merkel

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 05 septembrie 2014 377 afişări

Preşedintele francez François Hollande a înăbuşit rapid, săptămâna trecută, revolta antiausteritate lansată de trei membri ai Executivului, în frunte cu ministrul economiei Arnaud Montebourg, în încercarea de a limita extinderea curentului în grupul parlamentar al socialiştilor. Criza de cabinet din Franţa reflectă, însă, nemulţumirea tot mai mare din Europa faţă de rigoarea bugetară promovată de cancelarul german Angela Merkel.

Europei i s-a acrit de austeritatea promovată de Angela Merkel

CE ESTE GATA SĂ INUNDE PIAŢA CU LICHIDITĂŢI

În timp ce disputele pro şi contra austritate iau amploare în guvernele europene, BCE se pregăteşte să ia noi măsuri de stimulare a economiei, în condiţiile în care preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a dat un semnal puternic de alarmă asupra riscului intrării zonei euro în deflaţie.

Şeful BCE a avertizat, la conferinţa anuală a băncilor centrale de la Jackson Hole, din Wyoming, că, dacă inflaţia continuă să scadă, atât companiile, cât şi consumatorii vor reduce cheltuielile, în aşteptarea unor preţuri mai mici.

Comentariile lui Draghi au sporit aşteptările pentru măsuri monetare fără precedent din partea BCE. Aceste măsuri de relaxare cantitativă ar presupune ca BCE să cumpere obligaţiuni de pe piaţă pentru a menţine rata dobânzilor la un nivel jos şi pentru a creşte rezerva de bani.

”Consiliul guvernatorilor BCE va folosi, în timpul mandatului său, toate instrumentele pe care le are la dispoziţie şi de care este nevoie pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu„, a spus Draghi în discursul din cadrul conferinţei de la Jackson Hole.

Anterior, preşedintele BCE declarase că înrăutăţirea perspectivei asupra inflaţiei pe termen mediu va constitui un motiv întemeiat pentru ca BCE să înceapă cumpărarea de obligaţiuni de pe piaţă.Inflaţia din zona euro a încetinit în luna august, ajungând la 0,3%, potrivit analiştilor de la Bloomberg, în condiţiile în care obiectivul BCE este atingerea unei rate a inflaţiei de puţin sub 2%.

Economişti ai grupului bancar Citi au estimat săptămâna trecută că BCE va începe punerea în aplicare a unui program de relaxare cantitativă de 1.000 de miliarde de euro în luna decembrie, cu scopul de a reduce costul de împrumut şi de a creşte lichiditatea.

Consiliul guvernatorilor BCE se întruneşte în 4 septembrie la Frankfurt, pentru a stabili politica monetară şi a face publice noi previziuni asupra economiei din zona euro. BCE a evitat până în prezent luarea de măsuri de relaxare monetară, din cauza îngrijorărilor de natură politică, legală şi logistică în legătură cu modul de implementare a unui astfel de program.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/europei-i-s-a-acrit-de-austeritatea-promovata-de-angela-merkel-13210712
13210712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.