Europei i s-a acrit de austeritatea promovată de Angela Merkel

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 05 septembrie 2014 377 afişări

Preşedintele francez François Hollande a înăbuşit rapid, săptămâna trecută, revolta antiausteritate lansată de trei membri ai Executivului, în frunte cu ministrul economiei Arnaud Montebourg, în încercarea de a limita extinderea curentului în grupul parlamentar al socialiştilor. Criza de cabinet din Franţa reflectă, însă, nemulţumirea tot mai mare din Europa faţă de rigoarea bugetară promovată de cancelarul german Angela Merkel.

Europei i s-a acrit de austeritatea promovată de Angela Merkel

ACĂ PÂNĂ ŞI STIGLITZ!

Revolta din cadrul cabinetului francez reflectă nemulţumirea în creştere la nivel european faţă de politica germană de echilibrare a bugetelor şi de reforme, ca precondiţie pentru creşterea economică. Italia se foloseşte deja de preşedinţia Uniunii Europene pentru a se poziţiona împotriva politicii germane de reducere a cheltuielilor.

”Curentul antiausteritate a necesitat ceva timp până să se formeze, dar în sfârşit a apărut. Desigur că Montebourg a făcut gestul din ambiţie personală, dar momentul este potrivit. Tendinţele se schimbă la nivel european„, consideră Antonio Barroso, analist la Teneo Intelligence în Londra.

Cu o rată de aprobare de doar 17% şi cu un nivel record al şomajului, Hollande beneficiază de un spaţiu limitat de manevră, aproape de jumătatea primului său mandat de cinci ani la preşedinţia Franţei.

Montebourg va avea de acum înainte libertatea de a critica deschis politica guvernului, iar audienţa din sânul Partidului Socialist este receptivă, după ce Hollande s-a angajat la reducerera cheltuielilor cu 50 de miliarde de euro în următorii cinci ani. Planul prevede ca fondurile eliberate să fie folosite la finanţarea reducerilor de taxe pe forţa de muncă plătite de companii.

Într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, Montebourg a spus că banii ar trebui utilizaţi la reduceri de taxe pentru populaţie, pentru susţinerea consumului. Criticile lui Montebourg sunt îndreptate şi împotriva Germaniei, promotoarea responsabilităţii fiscale şi a măsurilor de reforme structurale din UE, ca soluţie pentru redresarea economică.

”Măsurile de austeritate, cu taxe ridicate, decise de guverne, au prelungit criza economică. Aceste erori au ridicat semne de întrebare în multe state europene. Nu numai că aceste politici nu funcţionează, dar sunt şi injuste„, susţine Montebourg.

Politica europeană de austeritate este criticată dur şi de reputatul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, în opinia căruia această strategie a ”eşuat jalnic„, dovadă fiind stagnarea economică.

În discuţii a intervenit şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, fost ministru francez de finanţe, care consideră că Germania trebuie să joace un rol mai important în susţinerea redresării economice în Europa. Şefa FMI consideră că Germania trebuie să participe la eforturile de redresare mult mai intens, întrucât dispune de mijloacele necesare. Lagarde a făcut referire la procesul extrem de strict de reducere a cheltuielilor din ultimii trei ani, care din fericire în 2014 şi 2015 este mai relaxat, şi la negocierile recente de majorare a salariilor în Germania, care poate susţine cererea.

OCI ANTIAUSTERITATE PESTE TOT

Opiniile lui Montebourg contravin mesajului cancelarului german Angela Merkel, care, aflată într-o vizită în Spania, i-a urat tot succesul lui Hollande, afirmând că acesta a propus reforme ambiţioase. Merkel a dat un semnal puternic că va continua să susţină rigoarea bugetară în Europa, lăudând eforturile premierului spaniol Mariano Rajoy pentru reformarea economiei. Ea sprijină totodată candidatura la şefia Eurogroup a ministrului economiei Luis de Guindos, despre care consideră că a fost un excelent ministru în perioadă de criză.

Între timp, premierul italian Matteo Renzi, încurajat de cel mai mare sprijin din UE obţinut la alegerile europene din luna mai, încearcă să îndepărteze Europa de austeritate şi să o îndrepte către flexibilitate fiscală, prin relaxarea controlului strict asupra cheltuielilor aplicat în timpul crizei datoriilor publice din zona euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/europei-i-s-a-acrit-de-austeritatea-promovata-de-angela-merkel-13210712
13210712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.