Cum vrea China sa treaca de la rosu la verde

Postat la 24 mai 2010 61 afişări

China consuma tot mai multa energie si elimina tot mai multe gaze cu efect de sera, desi s-a angajat sa-si reduca drastic amprenta de carbon. Liderii de la Beijing nu mai par atat de optimisti ca-si pot atinge obiectivele de mediu fixate prin propriul plan cincinal; singura scapare ar fi o recalibrare a statisticilor pe ultimii ani, astfel incat raportul final sa iasa cum isi doresc conducatorii.

Revizuirea datelor comporta riscul ca alte state sa nu mai aiba incredere in rezultate si sa ceara o monitorizare internationala mai atenta a oricaror viitoare promisiuni venite din partea Chinei. Daca Biroul National de Statistica revizuieste in sus datele din 2005 mai mult decat pe cele din prezent, spre exemplu, atunci ar parea ca Beijingul si-a atins de la sfarsitul acestui an tinta de imbunatatire cu 20% a eficientei energetice.

Recenta orientare a Chinei catre energia regenerabila a facut pana acum prea putin ca sa incetineasca ritmul cu care cresc emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili.

Energia eoliana s-a dublat practic in primul trimestru al acestui an comparativ cu anul precedent, dupa ce China a ajuns cel mai mare producator si instalator de turbine eoliene din lume. Dar acest tip de energie inseamna doar 2% din capacitatea energetica a Chinei - si doar 1% din cantitatea totala produsa, pentru ca vantul nu sufla constant.

Intre timp, industria grea mare consumatoare de combustibili a crescut cu 22% in primul trimestru fata de anul precedent, iar industria usoara cu 14%.

Rajendra K. Pachauri, presedintele Grupului interguvernamental pentru schimbari climatice al ONU, a transmis intr-un e-mail ca el considera Beijingul un partener serios in ce priveste combaterea emisiilor.

"In societatea chineza exista tot mai multi care cred ca reducerile majore de emisii de gaze cu efect de sera ar fi pe ansamblu un beneficiu pentru China", a scris Pachauri, dupa ce a fost informat despre cele mai recente statistici ale tarii asiatice. "Acest lucru este important nu doar din motive globale, intrucat China este acum responsabila de cantitatile cele mai mari de emisii de acest tip, dar si pentru ca emisiile per capita cresc acolo intr-un ritm rapid."

Intr-o anumita masura, consumul vorace de energie al Chinei de acum ar putea-o ajuta de fapt sa-si limiteze emisiile cu efect de sera pe viitor. China a folosit, spre exemplu, 200 de milioane de tone de ciment pentru constructia unor linii ferate de mare viteza anul trecut, in vreme ce toata economia americana a folosit doar 93 de milioane, potrivit lui David Fridley, specialist energetic pe probleme chineze la Lawrence Berkeley National Laboratory. Desi productia acelui ciment a majorat folosirea de energie si emisiile de gaze cu efect de sera, ea a permis si extinderea unui sistem de cai ferate care acum este printre cele mai eficiente energetic din intreaga lume.

In China se transporta acum pe calea ferata doar 55% din carbunele folosit in economie, fata de 80% in urma cu un deceniu, pe masura ce tot mai multi utilizatori de carbune au fost nevoiti sa se orienteze spre transportul cu camioanele din cauza capacitatii inadecvate a retelei feroviare. Camioanele consuma insa de cel putin zece ori mai multa motorina pentru a transporta carbunele, comparativ cu un tren, atrage atentia Fridley. Dar acum, din moment ce se poate ca reteaua feroviara sa preia transportul de carbuni si de alte marfuri, procentajele ar putea incepe sa se schimbe in defavoarea drumurilor cu camionul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
ecologie,
energie,
China,
verde
/special/cum-vrea-china-sa-treaca-de-la-rosu-la-verde-6160773
6160773
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.