Cum vrea China sa treaca de la rosu la verde

Postat la 24 mai 2010 61 afişări

China consuma tot mai multa energie si elimina tot mai multe gaze cu efect de sera, desi s-a angajat sa-si reduca drastic amprenta de carbon. Liderii de la Beijing nu mai par atat de optimisti ca-si pot atinge obiectivele de mediu fixate prin propriul plan cincinal; singura scapare ar fi o recalibrare a statisticilor pe ultimii ani, astfel incat raportul final sa iasa cum isi doresc conducatorii.

Consumul de energie produsa din carbune a sporit cu 24%, ca si cel de energie pe carbune, in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2009, potrivit datelor Administratiei Nationale pentru Energie. Adica de doua ori mai repede decat cresterea economica de 12% inregistrata in aceeasi perioada, un semn ca foamea de energie nu e doar rezultatul unei economii in avant, ci si al schimbarilor in peisajul activitatii industriale.

Arderea combustibililor fosili elimina dioxid de carbon in atmosfera, ceea ce multi oameni de stiinta descriu drept cea mai mare actiune umana generatoare de incalzire globala.

Presedintele Hu Jintao a promis in noiembrie ca pana in 2020 guvernul chinez va reduce ritmul de crestere a emisiilor de astfel de gaze, prin imbunatatirea radicala a eficientei in productia de energie. Wen a mers la summit-ul de la Copenhaga dupa trei saptamani si s-a opus oricarei monitorizari internationale a eforturilor de eficientizare energetica a Chinei. Wen a fost si impotriva impunerii de limite pentru consumul total de energie al tarii.

Actualul plan cincinal in vigoare in China, 2006-2011, a stabilit deja o tinta de eficienta, pe care acum tara are tot mai putine sanse sa o poata indeplini. Planul cere ca pana in 2010, cererea de energie necesara pentru fiecare sector economic sa scada cu 20% fata de nivelul din 2005.

O vreme, China a parut pe calea cea buna pentru aitngerea acestui scop. Potrivit ministrului industriei si al tehnologiei informatiei, eficienta energetica s-a apreciat cu peste 14% intre 2005 si 2009, insa ulterior s-a deteriorat cu 3,2% numai in primul trimestru din 2010, a spus ministrul intr-o conferinta de presa tinuta la 6 mai.

Premierul Wen a spus ca aceasta va face "destul de dificil" pentru China sa atinga tinta de 20% stabilita. Numai ca fara o mare schimbare dictata politic, cum ar fi majorarea taxelor pe combustibili, "este imposibil sa reuseasca", crede Julie Beatty, economist principal specializat pe energie la WooD Mackenzie, firma de consultanta energetica cu sediul in Edinburgh, Scotia.

Presedintele Hu a promis in noiembrie ca pana in 2020 China va imbunatati cu 40-45% eficienta energetica. Declaratia ministrului Wen nu a specificat daca promisiunea lui Hu ar mai putea fi atinsa. Ceea ce complica mult calculele referitoare la eficienta energetica este faptul ca Biroul National de Statistica a inceput o revizuire extinsa a tuturor datelor referitoare la energie pentru ultimii zece ani, reformulandu-le prin adaugarea de detalii disponibile si in alte tari. Expertii occidentali se asteapta ca revizuirea sa arate ca tara a folosit si mai multa energie si a emis si mai multe gaze cu efect de sera decat se stia pana acum.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
ecologie,
energie,
China,
verde
/special/cum-vrea-china-sa-treaca-de-la-rosu-la-verde-6160773
6160773
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.