Angajatii din SUA accepta orice job

Postat la 12 aprilie 2010 21 afişări

Recesiunea a lasat pe drumuri o multime de angajati cu pregatire superioara, care sunt acum luati aproape gratis de companiile mici si medii pentru posturi inferioare studiilor si experientei lor. Dar cei mai multi sunt bucurosi ca au totusi de unde sa ia un salariu.

Cercetarile academice cu privire la subiect confirma ca angajatii care se percep drept supracalificati sunt mai nesatisfacuti de locurile de munca si au un grad mai mare de mobilitate. Dar studiile indica si ca ei tind sa aiba performante mai bune. Mai mult, exista dovezi ca multe dintre aspectele negative atrase de angajarea unor supracalificati pot fi compensate daca acestora li se ofera autonomie si sunt facuti sa se simta valorizati si respectati.

Noua variabila in toata aceasta ecuatie este climatul economic in continua framantare. Ambitiile multora au evoluat de la urcarea pe scara ierarhica la simpla ocupare a unui post, indiferent de ce post este vorba. Mobilitatea pare de asemenea o grija minora, in contextul estimarilor ca vor mai trece ani buni pana cand somajul se va intoarce la nivelurile dinainte de recesiune.

Jackie Swanson, 44 de ani, a acceptat sa inceapa in mai anul trecut un contract part-time ca director administrativ la Conservation Services Group, o firma din Massachusetts care se ocupa de programe de eficienta energetica si training in domeniu in intreaga tara. Ea a fost concediata dupa 16 ani de la o alta firma, unde avea in subordine peste 50 de birouri, in postura de director administrativ.

Inainte avea o functie mai mult de manager de proiect, pe cand acum are mai mult rolul de a mentine in buna stare sediul central al companiei. Swanson a reusit sa convinga echipa de recrutare a companiei ca era foarte interesata de organizatie si ca prioritatile ei la locul de munca s-au schimbat.

"Am fost dispusa sa accept o scadere drastica a veniturilor, doar ca sa am stabilitate", spune ea. De atunci, Swanson a fost promovata la un contract cu norma intreaga si chiar daca locul ei de munca reprezinta un pas inapoi in ce priveste responsabilitatile, nu are de gand sa plece prea devreme. "Sunt fericita aici", sustine ea. "Chiar ma simt respectata."

La Cartwright, Carroll spune ca pana acum a gasit resurse sa fie motivat pentru ca i s-a dat mana libera in conducerea departamentului. De asemenea, el s-a oferit sa-i ajute pe directorii financiar si contabil ai companiei cu orice au nevoie. Ori de cate ori primeste o solicitare de la cineva aflat deasupra sa pe scara ierarhica, incearca sa o indeplineasca cu responsabilitate.

Cu toate acestea, exista si semne de neliniste. E platit de trei ori mai putin fata de cat era obisnuit inainte. El si sotia sa si-au dat seama ca multe dintre tintele financiare propuse inainte ar putea fi intarziate cu multi ani. Inca mai e atent la ce se intampla in piata de recrutare, dar nu isi cauta activ un loc de munca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/angajatii-din-sua-accepta-orice-job-5852896
5852896
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.