Angajatii din SUA accepta orice job

Postat la 12 aprilie 2010 21 afişări

Recesiunea a lasat pe drumuri o multime de angajati cu pregatire superioara, care sunt acum luati aproape gratis de companiile mici si medii pentru posturi inferioare studiilor si experientei lor. Dar cei mai multi sunt bucurosi ca au totusi de unde sa ia un salariu.

Si acestea nu sunt cele mai rele exemple de fosti profesionisti din diverse domenii nevoiti acum sa se inghesuie in "slujbe de supravietuire". Veti gasi fostul director financiar dintr-o companie lucrand acum ca inspector fiscal, fostul director de marketing care s-a intors la un post de analist, fostul manager care a ajuns din nou "contributor individual".

Fenomenul este probabil inevitabil intr-o piata a muncii unde cautatorii de locuri de munca sunt de cinci ori mai multi decat posturile disponibile. Angajatorii au profitat de ocazie ca sa ia aproape pe gratis talente lasate pe drumuri in ciuda riscurilor evidente ca noii angajati sa devina nesatisfacuti si sa plece. In unele cazuri, fireste, noile angajari esueaza, fortand compania sa treaca prin procesul de angajare si training al unui nou angajat.

Carroll este doar unul dintre cei mai recenti angajati de la Cartwright ce ar putea fi considerat supracalificat; printre ceilalti se numara un casier, la origine expert contabil autorizat, si un director de resurse umane care odinioara avea in grija 5.000 de angajati, iar acum se ocupa doar de 65. Ei reprezinta noile achizitii ale Cartwright, o afacere de marime modesta, dar cu ambitii de expansiune. Compania beneficiaza de un influx de talente pe care probabil nu le-ar fi atras niciodata intr-un climat economic mai bun.

"Acum e plina piata de candidati fara alte obligatii", spune Randy Woehl, directorul de resurse umane. "Mai plina ca niciodata."

Numarul exact al celor ce muncesc in posturi unde experienta sau educatia lor depasesc descrierea postului este greu de aflat, pe de o parte pentru ca situatia este greu de cuantificat si interpretarea poate fi foarte subiectiva. Dar economistii si sociologii sunt de acord ca frecventa fenomenului creste inevitabil in perioadele de restriste economica.

Cu toate acestea, o plangere tot mai frecventa in randul cautatorilor de locuri de munca, in special al celor cu calificari inalte, este cat de des sunt respinsi pentru pozitii de nivel inferior pe care le doresc si carora considera ca le pot face fata chiar si in somn.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/angajatii-din-sua-accepta-orice-job-5852896
5852896
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.