America lipseste din reconstructia Irakului

Postat la 01 decembrie 2009 32 afişări

La Targul de Comert de la Bagdad, dupa sase ani si o mie de miliarde de dolari care s-au scurs de cand Statele Unite au declansat invazia care l-a dat jos pe Saddam Hussein, o anumita tara este surprinzator de absenta.

Nivelul ridicat al cheltuielilor de securitate - pe care nu prea il mai intalnesti in alte parti - a descurajat insa multe companii americane sa vina aici; unii contractori au cheltuit pana la 25% din bugetele lor pe securitate.

Securitatea nu este singurul impediment. Faptul ca esti vazut ca ocupant nu e deloc bun pentru afaceri. Desi Statele Unite, legal vorbind, nu mai sunt o putere de ocupatie din iunie 2004, cand Consiliul de Securitate a decis formal incheierea ocupatiei, multi le privesc in continuare astfel. Chiar si premierul irakian Nouri al-Maliki i-a descris pe americani ca ocupanti, ca sa-si asigure capital electoral.

Un ambasador european, care a preferat sa ramana anonim din cauza politicii guvernului sau, a spus ca oportunitatile comerciale pentru tara sa au crescut exponential in Irak dupa ce in urma cu peste un an si-a retras trupele de aici. "Cat timp am fost considerati ocupanti, am avut un handicap extraordinar", spune el. "Cu cat ne indepartam mai mult de acel moment, cu atat mai mult companiile noastre pot fi acceptate potrivit propriilor merite."

"Ca firma americana ai de-a face cu o multime de prejudecati care te asteapta inca dinainte de a pune piciorul pe aeroportul din Bagdad", apreciaza Marc Zeepvat de la Trans National Research Corp. din New Jersey, care s-a specializat in studierea pietei irakiene pentru investitorii institutionali. "Guvernul SUA si companiile americane trebuie sa se trezeasca si sa-si dea seama ca nu se mai afla intr-o pozitie privilegiata."

"Sfaturile de calatorie din partea Departamentului de Stat nu ajuta nici ele", crede Zeepvat. "Ele de fapt le spun oamenilor: <nu veniti aici>."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/america-lipseste-din-reconstructia-irakului-5137789
5137789
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.