America lipseste din reconstructia Irakului

Postat la 01 decembrie 2009 32 afişări

La Targul de Comert de la Bagdad, dupa sase ani si o mie de miliarde de dolari care s-au scurs de cand Statele Unite au declansat invazia care l-a dat jos pe Saddam Hussein, o anumita tara este surprinzator de absenta.

FedEx a fost una dintre putinele companii americane care si-au asumat riscurile de a lucra nu doar cu bazele americane, ci si in Zona Rosie, pe vremea cand era cu adevarat periculos sa faci asa ceva. Acum, cand pericolul e cu mult mai mic, afacerile ei sunt acaparate de un concurent rus aparut de curand. "FedEx Express nu a avut de ales si a trebuit sa foloseasca serviciile RusAir si, ca urmare, calitatea serviciilor noastre din Irak a fost substantial diminuata", a explicat compania intr-un comunicat.

Este deja o axioma in randul multor irakieni, judecand dupa sondajele de opinie, ca Statele Unite au invadat Irakul nu ca sa-l dea jos pe Saddam Hussein, ci ca sa puna mana pe petrolul irakian. Daca asa a fost, atunci razboiul e un esec cu mult mai mare decat sustin acum criticii.

Abia la inceputul lui noiembrie a fost semnat primul mare contract de exploatare de camp petrolifer cu o companie straina - British Petroleum, in parteneriat cu compania petroliera chinezeasca de stat.

Grupul american Exxon Mobil are in asteptare un contract de concesiune pentru un teren, depinzand de bunavointa Ministerului Petrolului din Irak. Gigantul italian Eni, al carui partener secundar este compania americana Occidental Petroleum, asteapta la randul sau sa semneze o intelegere asemanatoare. Totusi, acestea sunt contracte de servicii, astfel incat companiile petroliere straine nu detin drepturile de proprietate pentru zacamintele noi pe care le-ar putea descoperi. Cea mai recenta editie din Pagini Aurii din Irak nu are nici macar o singura reclama a unei companii americane.

Oficiali americani care au facut declaratii sub anonimat afirma insa ca nu sunt de acord cu ideea ca firmele din SUA nu se descurca pe piata irakiana. "N-as pune prea mult accent pe prezenta sau absenta companiilor americane de la targ", spune un oficial. "Eu spun ca viitorul este foarte pozitiv."

Un altul arata ca o recenta conferinta de investitii irakiano-americana desfasurata la Washington a starnit un enorm interes in randul companiilor din State. "A trebuit sa refuzam cateva sute de companii ce au vrut sa participe", sustine el, adaugand ca ambasada din Bagdad are la fel de multe solicitari din partea firmelor. Interesul nu s-a tradus insa pana acum in actiuni concrete.

"Dupa conferinta de la Washington, sunt surprins ca nu s-a suit nimeni in avion sa vina aici, date fiind oportunitatile", comenteaza Mike Pullen, avocat la compania britanico-americana DLA Piper, care opereaza in Irak. "E pacat ca nu putem face mai multi oameni sa vina", zice el. "Pierdem in fata companiilor turcesti si a celor rusesti."

"Companiile turcesti sunt acceptate de toate grupurile etnice din Irak, pentru ca nu apartin ocupantilor si pentru ca pot realiza proiecte mari de reconstructie la costuri reduse", considera un director al unei importante firme irakiene de constructii care colaboreaza deseori cu parteneri turci. Acesta a cerut sa-si pastreze anonimatul, pentru a nu-i leza pe clientii americani.

Chiar si kurzii irakieni, multi dintre ei inamici politici ai Turciei, par sa se inteleaga bine cu turcii cand vine vorba de afaceri. "Companiile turcesti nu se tem sa faca afaceri in Irak", spune Eren Balamir, seful pavilionului Turciei de la targ.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/america-lipseste-din-reconstructia-irakului-5137789
5137789
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.